Annons

Annons

Annons

Jonas Bergström

ledare socialdemokratisk

Jonas Bergström
Det är inte SD:s historia som är problemet

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Bild: TT

Annons

"Vem kallar du brun? Kallar du mig för nazist? Du kallar mig för nazist!". Jimmie Åkessons inövade repliker och spelade kränkthet är redan politisk historia.

Attacken mot Per Bolund (MP) blev kulmen på en kampanj från Ulf Kristerssons nya block. "Nu får det räcka med pratet om blåbruna” skrev Ebba Busch (KD) och Anderas Carlsson (KD) i Expressen nyligen.

Men mindre än två dygn efter Åkessons "Vem kallar du brun"-utspel avslöjar Expo att en anställd på Sverigedemokraternas riksdagskansli är aktiv i vit makt-miljön och verkar för upprättande av så kallade ”svenska zoner”.

Annons

Annons

Hur kan det komma sig att det hela tiden dyker upp personer med rasistiska eller nazistiska kopplingar i SD, kan det ha något att göra med deras nazistiska rötter att göra?

Men det är inte SD:s historia som är problemet, utan vilka de är idag på grund av sina rötter. Det senaste året har:

1. En SD-tjänsteman i riksdagskansliet avslöjats med nazistiska sympatier. Han hyllade Hitler och skrev i en chatt att han träffat NMR i sin hemkommun för att han "skulle vilja diskutera deras ideologi med någon riktigt kunnig”.

2. En SD-politiker kritiserade i ett mail till en SVT-reporter en mamma som berättade om att hennes 23-åriga son dött i en överdos. "Det förvånar mig att mamma Anette inte nämnde något om de araber och [n-ordet] som sålde drogerna till sonen", skrev politikern.

3. En region och kommunpolitiker i Gävle avslöjades med att röra sig i vitmaktmiljön.

4. En Sverigedemokrat med partiuppdrag jämförde en afrikan med avföring.

Annons

5. SD:s kommunalråd i rikets nästa största stad, Jörgen Fogelklou, har kopplats till ett Flashback kontot "afghan" som skrivit att ”Juden är roten till allting ont” och ”Sieg heil!”.

SD:s utredning visade på starka indicier på kopplingen mellan Fogelklou och kontot, men SD lät Fogelklou vara kvar.

Annons

I utredningen hördes aldrig det tidigare kommunalrådet Lars Hansson (SD), som vittnat om att Fogelklou sagt till honom att han ligger bakom kontot.

6. Regionpolitikern Bertil Malmberg (SD) dömdes för hets mot folkgrupp efter uttalande om sydsudaneser skulle ha lägre IQ.

Listan går att göra längre.

Ibland när exempel som dessa lyfts fram svarar SD att det bara är vanliga partimedlemmar - och inte partiledningen - som håller på med sådant.

Men Jimmie Åkesson gick med i SD när Anders Klarström, med bakgrund i det nazistiska Nordiska rikspartiet, var partiledare.

SD:s ekonomisk politiska talesperson Oscar Sjöstedt har gått på stödkonsert för dömda nazister och liknat judar vid döda får på ett slakterigolv.

Annons

I juni delades ett "Nationaldagspris" ut av Svenska kulturstiftelsen, finansierad av SD:s chefsideolog Mattias Karlssons (SD) insamlingsstiftelse. Ordförande i stiftelsen menar det pågår ett "folkutbyte" med syfte att "utplåna vår etnicitet".

Annons

Björn Söder, riksdagsledamot och före detta partisekreterare, har fotograferats med Waffen SS-veteranen Franz Schönhuber.

Inbäddat innehåll

Nyligen åkte Söder buss och hörde arabisk musik, vilket han menar är ett tecken på "islamiseringen av Sverige". Söder gör ingen alltså ingen skillnad på radikal islamism och arabisk musik - och tvekar inte att ta till censur av busschaufförer.

Det är alltså dessa som M, KD och L vill styra landet med. Det står dem fritt att söka väljarnas stöd för detta. Men då får de räkna med att bli beskrivna som ett blåbrunt block.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan