Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Tore från Ockelbo blev legendarisk rektor i Stockholm

Tore Nordlinder, rektor, formgivare, kreatör, reklambyråägare och vårdare av gamla fina hus har efter en tids sjukdom somnat in 84 år gammal. Närmast sörjande är hustrun Eva-Maria och barnen Daniel, Åsa och Martin med familjer.

Annons

Tore föddes i Söderhamn 1936 och växte upp i Ockelbo. Efter studier på Beckmans och några år på olika byråer i Örebro är Tore med och startar Nordlinder, Pihlblad och Pontén Reklambyrå, NPP, 1970. Efter några år som ateljéchef på Dagens Nyheter handplockas Tore 1983 till RMI-Berghs reklamskola som vd och som det skulle visa sig, legendarisk rektor.

Annons

Få personer förutom grundarna Irma och Gösta Bergh har haft så stor inverkan på hur Berghs ser ut i dag. Efter några oroliga år när skolan hotades av nedläggning behövdes en visionär som utvecklade skolan både till innehåll och ekonomi. Tore skapade tillsammans med personal och lärare en fantastisk tillåtande, kreativ kultur med högt i tak. Skolan växte med flera nya utbildningar inte bara i Stockholm utan även i Göteborg, Malmö och på distans. På bara några år fördubblades antalet elever och Berghs gick från förlust till en verksamhet som hade muskler nog att förflytta sig in i framtiden.

Annons

Tores förmåga låg i att skapa möten mellan olika discipliner, yrkesgrupper, åldrar och erfarenheter. Det blev en spännande smältdegel för utveckling av skolan. Visst kunde det skava ibland, men Tores trygga person mitt i stridens hetta gav utrymme för just de där brännande diskussionerna som gjorde att storverk växte fram. Tore kunde få människor att våga språnget, blomma ut och gå vägar de inte gått förr. Många elever och lärare kan berätta om Tore som trodde på deras förmåga långt innan de ens själva trodde på den. För många har han haft en avgörande del i vem de är och vad de gör idag.

Efter pensioneringen 1997 startade Tore och vännen Jonas Pontén Gamla Fina Hus, ett nätverk som river, flyttar och återuppbygger gamla timmerhus.

Oavsett var eller vad Tore verkat inom har han skapat stora avtryck inte bara på de olika boplatserna Resarö, Grisslehamn, Norrtälje och Glanshammar, utan också i mångas hjärtan.

Annons

Traditioner förs vidare på Berghs. Förutsättningar ändras och anpassas till nya tider och nya möten. Möten som säkert även i framtiden kommer ge upphov till både stordåd och kreativa lösningar och kanske skava lite ibland. Helt i Tores anda.

Lisa Brandt och Mats Lundquist, vänner och kollegor på f.d. RMI-Berghs, Berghs School of Communication

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy