Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Herman Sundqvist bör avgå

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Bild: Alexander Lindhe

Annons

Debattstormen om det svenska skogsbruket har rasat allt hårdare de senaste åren. Och frågan nu är om inte denna storm kommer att fälla den högsta tallen i myndighetsskogen: Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist. Han kom i blåsväder redan när han just hade tillträtt och då, i självaste Naturmorgon i P1, berättade för alla oss andra att det inte längre existerar några kalhyggen. Sådana har svenskt skogsindustri slutat med, hävdade han.

Det där var ett påstående som de flesta som åkt längs en landsväg kunde vederlägga. Men ändå kom han undan.

Att Sundqvist ägde skog när han fick sitt jobb kan vara acceptabelt, och Skogsstyrelsen tillåter det, men att han under sin tid som generaldirektör köper på sig mer skog vittnar om ett oansvarigt beteende.

Annons

Annons

Den här gången kommer nog avgångskraven på honom att växa. Flera medier har hittat märkliga uppgifter om vad han sysslat med. För det första har han sedan han tillträdde köpt en hel del skog – och äger nu skog för omkring trettio miljoner kronor. Sedan har han lämnat in avverkningsansökningar som alltså hans egna anställda på myndigheten ska granska.

"Att Sundqvist ägde skog när han fick sitt jobb kan vara acceptabelt, och Skogsstyrelsen tillåter det, men att han under sin tid som generaldirektör köper på sig mer skog vittnar om ett oansvarigt beteende", tycker Göran Greider. Foto: Jessica Gow / TT

Det där är inte rimligt. Att Sundqvist ägde skog när han fick sitt jobb kan vara acceptabelt, och Skogsstyrelsen tillåter det, men att han under sin tid som generaldirektör köper på sig mer skog vittnar om ett oansvarigt beteende.

Det har hunnit raljeras en hel del om Sundqvists skogsinnehav de senaste dagarna: Skulle vi acceptera att generaldirektören för Livsmedelsverket samtidigt ägde livsmedelsbutiker? Nej, knappast. En myndighet ska stå för allmänintresset – och skogen är verkligen ett allmänintresse och inte en fråga för bara skogsägare - och inget tvivel får råda om den saken. Risken för jäv är överhängande, vilket flera juridiska experter påpekat. Det är dessutom så att Skogsstyrelsen under Sundqvists tid verkat för att regler ändrats så att avverkningar lättare ska gå igenom. De som på Skogsstyrelsen intresserar sig för naturvård och inte bara virkesproduktion är oroade.

Annons

Än värre och än mer talande för den allmänna, smått katastrofala situationen när det gäller skog och skogsindustri är generaldirektörens plötsligt försvunna mail. Enligt SVT kontaktades Sundqvist av representanter för skogsindustrin efter att Vetenskapens värld sänt serien Slaget om skogen och ville att Skogsstyrelsen skulle göra ett utspel mot SVT, vilket också blev fallet. Men SVT kom över ett sms från generaldirektören där han uppmanade en av lobbyisterna att fortsätta samtalen på Sundqvists privata mail.

Annons

Och när SVT begärde att få se de där mailen, ja då gick det inte: De hade raderats!  

Ärenden som alltså borde hanterats av en myndighet hanterades på ett privat mailkonto för att sedan raderas. Vi lär nog aldrig få veta vad de där mailen innehöll, men så svårt att gissa är det nog inte.

På ett kalhygge strax utanför Tived i Laxå kommun har konstnären och skulptören Anna Bergström byggt ett landartverk i form av ett stort frågetecken. Verket ingår i Konstfrämjandet Bergslagens projekt Skogen mellan oss.

Bild: Alexander Lindhe

Kritiken mot det industriella skogsbruket som bedrivs i Sverige har funnits länge. Men det är först på senare år som den verkligen exploderat. Att SVT:s Vetenskapens värld vågade göra sin serie Slaget om skogen har säkerligen gjort skogsindustrin mycket upprörd. Och mitt i allt detta sitter den myndighet som heter Skogsstyrelsen och den har sällan gått i spetsen för en reformering av det svenska skogsbruk som omstöper skog till virkesåkrar.  

Annons

Skogsstyrelsen har genom åren egentligen bara haft en generaldirektör som tagit skogspolitikens mål om att jämställa produktion och miljöhänsyn på allvar. Han heter Göran Enander och han fick sparken, av en borgerlig regering 2008. Enander ville att dubbelt så mycket skog skulle sättas av till reservat – och fick hela den industriella skogslobbyn emot sig.

På Skogsstyrelsens hemsida avfärdas all kritik som framkommit, men jag tror inte det hjälper. På hemsidan kan man också läsa om myndighetens uppdrag: ”Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den.”

Det låter bra. Men verkligheten är en annan.

Herman Sundqvist bör avgå.

Annons

Annons

Till toppen av sidan