Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Region Gävleborg trampar på vår demokrati

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Pensionärsorganisationerna i region Gävleborg har ett enda officiellt organ (RPR) där vi kan göra vår röst hörd. Nu vill majoriteten i regionen begränsa den möjligheten. Vi nåddes av följande meddelande från regionen: ”Region Gävleborgs pensionärsråds tidigare reglemente är från 2002 och har under denna mandatperiod genomarbetats inför kommande mandatperiod. Reglementet har förenklats och förtydligats avseende framför allt syfte, arbetsuppgifter och sammansättning".

Den mest upprörande ändringen är att genom att byta ut ordet ska mot kan i det nya reglementet kan regionen ensamt bestämma om vi pensionärer ska ges möjlighet att via remissförfarande yttra oss om frågor som rör oss. Självklart ska det framgå att utgångspunkten för reglementet är kommunallagen och andra lagbestämmelser och vilka konsekvenser dessa får för samråd och skyldigheter då det gäller delaktighet och inflytande utifrån ett medborgarperspektiv. Då är det viktigt att ta hänsyn till de förarbeten inklusive motivtexten som ligger till grund för den proposition som ligger till grund för riksdagens beslut.

Annons

Annons

Inte på något ställe i förslaget till nytt reglemente andas man om vilka skyldigheter regionen har då det gäller samråd och samverkan. Reglementet ska inte enbart grundas på regionens eventuella ”godsinthet” gentemot gruppen pensionärer.

När nu Tommy Berger (S) meddelar att han går i pension då blir hans bestående eftermäle att pensionärer inte ska lägga sig i regionens arbete när det gäller frågor som berör oss.

Hans Ström

SVAR DIREKT:

”Rådet är ett organ för överläggningar, samråd och ömsesidig information mellan företrädare för pensionärsorganisationerna och landstingsstyrelsen”.

Så formulerades syftet med rådet när reglementet beslutades 2002. Och det har också präglat rådet under de 15 år jag har varit dess ordförande. Vi har fört dialog kring aktuella frågor och där initieringen har kommit från såväl regionen som pensionärsorganisationerna. Rollen har varit och ska fortsatt vara just ett råd, mer än ett formellt beslutsorgan.

Många synpunkter har delgivits regionen på detta sätt i direkt dialog pensionärsföreträdare, politiker och verksamhetsföreträdare, medan den formella rollen som remissorgan har utnyttjats mycket sparsamt – ett tillfälle under 15 år.

Att ett enigt pensionärsråd tyckte att en förändring från ska till kan vara remissorgan, var därför odramatiskt, och en anpassning till den verklighet som gäller. Varför behålla en skrivning som kan bokstavstolkas som att regionen inte kan fatta beslut i någon fråga som berör pensionärer utan att först tillfråga pensionärsrådet? En orimlighet som rimmar illa med syftet med pensionärsrådet.

Med vänlig hälsning

Tommy Berger, regionråd (S)

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy