Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
6,7 miljarder kronor för en stark återstart i Gävle

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Erik Holmestig (C), Åsa Wiklund Lång (S), Therese Metz (MP), Helene Åkerlind (L) och Jörgen Edsvik (S).

Annons

I Majoritetens budgetförslag satsas 6,7 miljarder kronor för en stark återstart med en politik för en starkare välfärd, fler jobb, företagande, ökad jämlikhet och en framgångsrik grön omställning. De närmsta åren investerar kommunen över 6 miljarder kronor i nya förskolor, skolor, bostäder, äldreboenden och infrastruktur för att möta Gävlebornas behov.

Fram till 2040 investerar också staten i infrastruktur i 20-miljardersklassen och till det ska alla näringslivets investeringar, etableringar och initiativ läggas. Det märks på allvar nu att Gävle växer och utvecklas och att fler har upptäckt vår kommuns potential. Nu måste vi möta upp för att ta vara på alla dessa möjligheter och bygga kommunen stark, trygg och hållbar. Det gör vi med det största tillväxt- och utvecklingspaketet i Gävles historia där vi ska dra nytta av den gröna nyindustrialiseringen, kraftsamla för det befintliga näringslivets behov och ta tillvara de möjligheter som nu skapas för både fler jobb och en framgångsrik klimatomställning. 166 miljoner kronor satsas dessutom fram till 2025 för att möjliggöra mer verksamhetsmark för företag i Gävle som vill växa och företag som vill etablera sig här. Så kan vi på allvar bryta negativa trender, möjliggöra nya jobb och stärka vår kommuns förutsättningar.

Annons

Annons

100 miljoner kronor satsas i ett första skede fram till 2025 för åtgärder i en ny klimatanpassningsplan som bygger en starkare motståndskraft mot framtida extremväder och klimatförändringar. Den gröna återstarten är helt nödvändig för både oss människor, för företagen och inte minst för vårt klimat.

Vi gör även en storsatsning på 22 miljoner kronor årligen för att fortsätta moderniseringen av den lokala arbetsmarknadspolitiken genom att särskilt bygga ut vuxenutbildningarna, med ett tydligt fokus på yrkesutbildningar. På så sätt ska fler ska gå från arbetslöshet till jobb. På så sätt ska vi klara kompetensförsörjningen.

En av våra högsta prioriteringar är våra barn- och unga genom vårt fokus på skolan och en meningsfull fritid. Skolan får en ramökning med över 81 miljoner kronor och utöver det tillkommer lika mycket i resursförstärkning genom statsbidrag. Vi behöver nu ha ett särskilt fokus på insatser som möter upp den utbildningsskuld som uppkommit under pandemin och ungas psykiska ohälsa måste prioriteras.

I framtidens äldreomsorg så ska kvaliteten och tryggheten öka. Eftersom personalen är vår främsta garant för god omvårdnad så finns ingen plats för otrygga anställningar eller bristande tillgång till kompetensutveckling för medarbetarna. I ett första steg satsas 20 miljoner kronor för att ofrivilliga delade turer ska kunna avskaffas. Äldreomsorgslyftet på 17 miljoner kronor ska användas för att fler ska kunna utbilda sig till undersköterska på betald arbetstid. Så kan vi ta betydande steg mot framtidens kvalitetssäkrade äldreomsorg och för ökad attraktivitet till våra viktiga omvårdnadsyrken.

Annons

Annons

I Stadsdelslyftet för Andersberg görs nu en rad satsningar för att minska ojämlikheten. 25 miljoner kronor satsas på att rusta upp och utveckla idrottshallen i Andersberg inklusive nya spontanidrottsytor. 4 miljoner kronor satsas för att skapa en tryggare trafiklösning inklusive tryggare busshållplats vid korsningen till Vinddraget på Skogmursvägen och en första linjens socialtjänst på stadsdelsnivå ska utredas och prövas i Andersberg. Tillsammans med Andersbergsborna, skolan, föreningslivet och andra ska vi bidra till ökad framtidstro, bättre möjligheter och ett bättre liv för fler.

Det här är bara ett axplock av de nya viktiga satsningar som vi gör i den starka budget vi nu lägger fram.  För att skapa långsiktigt bättre förutsättningar för hela vår kommun så måste vi satsa oss in i framtiden. Vi ska nu ta tillvara den förändringskraft som finns i vårt lokalsamhälle, i vårt näringsliv och i vår egen organisation för att återstarta och bygga ett ännu bättre Gävle tillsammans.

Majoritetens kommunalråd

Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande

Jörgen Edsvik (S)

Helene Åkerlind (L)

Erik Holmestig (C)

Therese Metz (MP)

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy