Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
SD: Gör inte översvämningen till en klimatfråga

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Kommunen behöver säkerställa att regnvatten kan rinna undan, att vi har ett system för dagvatten som klarar av en tillfälligt ökad mängd regnvatten", skriver Sverigedemokraterna.

Bild: Markus Boberg

Annons

I en tid när alla påtalar vikten av saklighet och väl underbyggda fakta är det beklämmande (men inte förvånande) hur Miljöpartiet använder översvämningen som ett sätt att varna för klimatförändringar. Fakta är att översvämningen, som skedde i Gävle i mitten av augusti, är ett resultat av något helt annat. Något som Miljöpartiet inte gärna vill prata om.

Annons

Att de vill göra översvämningen till en klimatfråga är egentligen ett försök att flytta fokus från Miljöpartiets misslyckande inom stadsplaneringen. En planering de haft ansvar för 12 av de senaste 15 åren – genom att de ingått i det politiska styret i Gävle kommun. Den hårda verkligheten är därför att man varit med och tagit politiska beslut som gjort staden mottaglig för översvämningar. Något som Gävle även historiskt varit drabbat av.

Annons

LÄS VÅRA ARTIKLAR OM ÖVERSVÄMNINGARNA I GÄSTRIKLAND

Genom att man byggt bort vattnets naturliga avrinningsvägar, får det givetvis följder när det regnar mer än vanligt. Då letar sig vattnet istället in i fastigheter och i källare. Konsekvenserna är enskilda olägenheter och enorma kostnader. Det kommunala bolaget Gävle vatten uppskattar att kommunen kommer krävas på skadestånd uppemot 250 miljoner kronor. Detta då dagvattensystemet inte var rätt dimensionerat och vattnet istället trängde sig tillbaka upp i människors hus.

Kommunen behöver säkerställa att regnvatten kan rinna undan, att vi har ett system för dagvatten som klarar av en tillfälligt ökad mängd regnvatten. Detta är ett politiskt misslyckande signerat Gävle kommuns rödgröna styre, som i sin iver att låta Gävle växa, inte tagit med sig de konsekvenser det innebär när man arbetat med stadsplaneringen

Annons

Det är dags att de tar ansvar för sin politik, och inte försöker skylla sina brister på klimatförändringar. Miljöpolitiken är viktig, men det är helt fel parti som har ansvar för den frågan i Gävle kommun idag.

Mattias Eriksson Falk (SD), oppositionsråd, Gävle kommun     

Roger Hedlund (SD), riksdagsledamot, Gävleborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy