Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Ta inte bort de äldres möjlighet att påverka sin vardag

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Liberalerna anser att det är en självklarhet att regionens pensionärsråd ska få fortsätta att vara remissorgan i specifika frågor som berör äldre. Det är olyckligt att Region Gävleborg avser att ta bort denna möjlighet från pensionärsrådet i Gävleborg.

Äldre behandlas ofta idag som ett kollektiv och inte som enskilda människor. Vi vill se skillnad. Varje människa ska självklart ha rätt att själv få bestämma över sin vardag och sin äldreomsorg.

Annons

LÄS MER – INSÄNDARE: "Region Gävleborg trampar på vår demokrati"

Liberalerna ser varje individ som en unik människa hela livet, från vaggan till det sista andetaget. För oss är det viktigt att som vuxna kunna välja hela livet, kanske viktigast när vi är som mest erfarna och kunniga, det vill säga när vi har levt många år och blivit så att säga årsrika. När vi är årsrika vill vi kunna välja den omsorg och det stöd vi behöver samt var och hur vi ska bo. Liberalerna vill att det ska finnas många olika variationer av boende- och omsorgsformer som passar när vi är årsrika. Då är vi kanske märkta av sjukdom eller livet och inte är lika fysiskt mobila som när vi var yngre. När vi är årsrika är det än mer viktigt att vi får vara de individer som livet har skapat oss att vara. Liberalernas äldrepolitik ser varje individ som den unika person hen är och bekämpar all form av åldersdiskriminering och ålderism.

Annons

Mot bakgrund av detta är vi mycket kritiska till det förslag som lagts fram av Region Gävleborg och som innebär att regionens pensionärsråd inte längre alltid ska vara remissorgan i specifika frågor som berör äldre. Vi anser att detta borde vara en självklarhet. Men tyvärr så delar uppenbarligen inte regionens socialdemokrater denna inställning. De vill i framtiden endast någon gång ibland när de känner för det låta pensionärsrådet vara remissorgan i viktiga frågor som berör pensionärerna. Detta riskerar att rejält minska möjligheterna för pensionärsrådet att påverka beslut och med sina expertkunskaper ha inflytande över frågor som berör äldres vardag.

Annons

Detta är exempelvis mycket olyckligt när framtida beslut om digitaliserad vård ska tas i Region Gävleborg. Med tanke på det digitala utanförskapet behövs pensionärernas insyn i hur sådana beslut påverkar vardagen för äldre som inte är uppvuxna med den nya digitala världen

Hasse Backman (L), regionråd i opposition, Gävleborg

Helena Englund (L), gruppledare, Region Gävleborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy