Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
4,2 miljoner i stöd till näringslivets återstart i Gävle

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De senaste 1,5 åren har slagit otroligt hårt mot det lokala näringslivet och inneburit stora osäkerheter. Pandemin har tvingat många företagare att behöva kämpa för sin överlevnad och vissa har även tvingats se sina livsverk gå i kras. I takt med att samhället öppnar behöver vi verka för en rejäl återstart i Gävle kommun och vi satsar därför 4,2 miljoner kronor i ytterligare stöd till särskilt drabbade näringsverksamheter.

Till följd av en lång tids restriktioner som uppmanat oss att hålla avstånd har både hotell, restauranger och kaféer drabbats av lägre intäkter med färre kunder, gäster och resenärer. Ur ett näringslivsperspektiv råder det ingen tvekan om att hotell- och restaurangbranschen varit särskilt utsatt och kraftigt påverkat många företagares möjligheter att bedriva sin verksamhet.

Annons

Annons

I syfte att mildra dessa konsekvenser har Gävle kommun infört en rad stödåtgärder till näringslivet under pandemin. Bland annat har vi skjutit fram betalningar och öppnat för tidigareläggning av uteserveringar. I februari 2021 beslutade kommunstyrelsen även om ett Krögarpaket till hotell- och restaurangnäringen som dels innefattade ekonomiskt stöd motsvarande avgifter för platsupplåtelse, tillsyn och kontroll under 2020. Inom ramen för Krögarpaketet upprättades även en Krögardialog som ska verka för att gemensamt hitta lösningar på hur vi kan skapa bättre förutsättningar för branschen, både på kort och lång sikt. Sedan sommaren är Krögardialogen i full gång och just nu pågår bland annat ett arbete med att se över regler och riktlinjer för alkoholservering i Gävle kommun.

Då restriktioner kring alkoholservering och öppettider har drabbat restaurangbranschen även under stora delar av 2021 beslutade kommunstyrelsen nyligen om ytterligare 4,2 miljoner kronor i stöd till särskilt utsatta näringsverksamheter. Stödet riktar sig till de företagare som bedriver restaurang, pizzeria, hotell, kafé eller bryggeri i Gävle kommun och motsvarar det belopp de betalat i avgift för livsmedelstillsyn även för året 2021. På samma sätt som det var självklart att stötta branschen när pandemin påverkade oss som allra mest så är det minst lika viktigt att vi nu gör det vi kan för att främja en god återstart när samhället äntligen öppnar upp. Restaurangbranschen berikar vår kommun och är i allra högsta grad en del av stadens dragningskraft.

Nu är det läge att blicka framåt och satsa för framtiden. Jag är övertygad om att Gävle står inför stora möjligheter men för att vi ska kunna växa oss starkare än innan pandemin behövs vårt lokala näringsliv och därför satsar vi nu – för en stark återstart i Gävle kommun.

Helene Åkerlind (L), kommunalråd med ansvar för näringslivsfrågor

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy