Annons

Annons

Annons

Annons

Ulf Ivar Nilssons historia

Filmstjärnan från Tierp – en av landets mest folkkära

Har du sett några gamla svartvita svenska filmer så har du nog också sett Sigurd Wallén. Han var en av landets flitigaste och mest folkkära filmstjärnor under 1900-talet. Och han var född i Gryttjom utanför Tierp.

Sigurd Wallén spelade ofta kluriga gubbar på bio, som här i ”Saltstänk och krutgubbar” från 1946.

Annons

Om du åker gamla E4:an söderut och passerar Tierps kyrka så kommer du snart till Gryttjom, en liten ort som numera är mest känd för att fallskärmshopparna från Stockholm brukar hålla till där. Strax före bron över Tämnarån skymtar en gammal träkåk på vänster hand, delvis dold bakom träd och buskar. Ett svart dystert hus där det står Värdshuset Hembygden med vita versaler på den gavel som vetter ut mot vägen.

När jag jobbade på Arbetarbladet i Tierp i mitten av 1970-talet var det full fart här med skolavslutningar, bröllop och andra fester. Men när man idag går omkring på den mossbelupna asfaltplan som på den tiden utgjorde ställets parkeringsplats kan man undra vad som hänt. Att restaurangen och pensionatet slagit igen är uppenbart och inga människor verkar bo i huset. Och även om gräsmattan ser ut att ha klippts någon gång i somras ger både byggnaden och tomten ett luggslitet och bedagat intryck.

Annons

Annons

Skådespelaren och filmstjärnan Sigurd Wallén föddes i Mjölnargården i Gryttjom utanför Tierp 1884. Nu har kåken sett sina bästa dagar men i många år inhyste den ett populärt värdshus. Foto: Ulf Ivar Nilsson.

Huset är gammalt och innan det blev värdshus fanns här en folkhögskola och dessförinnan, i slutet av 1800-talet, utgjorde byggnaden en ståndsmässig bostad åt den mjölnare som arrenderade kvarnen nere vid forsen. Han hette Rickard Wallén och det är hans son den här historien ska handla om.

Sigurd Wallén kom att bli en av 1900-talet allra största svenska skådespelare. Ofta i form av en klurig gubbe med gott hjärta och enkelt ursprung som ser till att allt ordnar sig mot slutet. Men han gestaltade också välbeställda grosshandlare och gapiga överhetspersoner, viktiga ingredienser i de gamla folklustspelen. Och för all del även en lång rad mer allvarliga roller.

Som skådespelare medverkade Sigurd Wallén i nästan åttio filmer från 1911 till 1952. En i flera avseenden märklig prestation, inte minst för att han dog 1947. (De tre sista filmerna var så kallade klippfilmer med material ur äldre rullar).

Dessutom regisserade han fyrtio filmer och oräkneliga revyer och teateruppsättningar, skrev manus till tolv filmer, gjorde fyrtio grammofoninspelningar och massor av radioprogram. Samtidigt som han stod på scenen kväll efter kväll. En storartad insats i den svenska nöjes- och kulturhistorien.

Sigurd Wallén föddes 1884 och var bara sju år när familjen flyttade till Stockholm. Men han fick en spännande start i livet i mjölnargården i Gryttjom, som jag råkar veta hade något så egendomligt som en åttakantig matsal.

Annons

Annons

När gossen var ett år utsattes hans hem för ett sprängattentat. En dynamitladdning blåste bort hela förstugan, köket ramponerades och grova plankor hamnade ända in i sovrummet. Orsaken till smällen var att Sigurds far var aktiv nykterist, godtemplare, vilket tydligen inte uppskattades av alla. Och även om man hade sina misstankar åkte gärningsmannen aldrig fast.

Men det var inte bara dynamitarder lille Sigurd hade anledning att frukta. Hans mamma hade som vana att kasta ut honom naken i snön på vintrarna! Avsikten var att härda hans späda kropp men som vuxen var Wallén övertygad om att hans efterhängsna reumatism härstammade från den behandlingen.

Trots alla oförargliga underhållningsfilmer var Sigurd Wallén en politiskt medveten artist. En av hans största succéer var titelrollen i ”Karl Fredrik regerar” från 1934. Där spelade han en fattig statare som vräks och blir arbetslös på grund av sina politiska åsikter. Men innan filmen är till ända har han avancerat till jordbruksminister. En allvarlig film som passade bra in i Per Albins folkhemsbygge.

Även i andra sammanhang spelade Wallén kämpar ur arbetarklassen och han medverkade även i tre socialdemokratiska valfilmer.

– För jag har ju alltid varit lite vänstervriden, förklarade han i sina memoarer.

Det har nu gått nästan 75 år sedan Sigurd Wallén dog. Och det är klart att hans namn har bleknat, filmstjärnor är ju trots allt färskvaror. Men så länge Sveriges Television fortsätter att sända gamla långfilmer på eftermiddagarna och i SVT play har vi fortfarande chansen att möta mjölnarpojken från Tierp i hans olika skepnader.

Ulf Ivar Nilsson

Till toppen av sidan