Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Gör vad som krävs för att korta vårdköerna

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Det går att korta köer, nu finns till och med de ekonomiska medlen för att göra detta. Just nu lider patienter i onödan. Hur S, C, V och MP då kan välja att göra ingenting övergår vårt förstånd", skriver debattörerna. Foto: TT

Annons

5 000 patienter väntar i vårdköerna som eskalerat under coronapandemin. De medarbetare som nu har att hantera dessa vårdköer är samma som i 1,5 år har slitit i frontlinjen under pandemin.

Vi moderater inser att det här är ett problem som behöver lösas, vi är dock inte förvånade över att den styrande majoriteten har en annan bild av situationen. Denna bild får vi också bekräftad när S uttalar sig i tidningen om att inga extrainsatser krävs för att korta köerna. Det är både anmärkningsvärt och nonchalant. Både mot våra patienter och våra medarbetare.

Annons

Annons

Köer består av individer, alla dessa 5 000 personer väntar på en sjukvårdsåtgärd som på något sätt ska rätta till någonting som är fel och göra livet bättre. För många kan väntan också innebära ett stort lidande, både psykiskt och fysiskt, och att livet begränsas. Sossarna sviker dessa patienter när de inte är villiga att lägga ens ett finger i kors för att dessa patienter ska få vård snabbare.

Våra medarbetare har å sin sida slitit dag och natt under coronapandemin, många har fått ta av sin fritid och gett upp umgänge med familj och vänner för att gå ut och jobba extra, och detta under extrema förhållanden. De förtjänar återhämtning och förståelse för sin situation, istället får de en förmånscykel och rekordlånga vårdköer att hantera, utan vila i sikte.

Att den här dagen skulle komma har vi vetat sedan pandemin började, därför har vi gång på gång tryckt på den styrande majoriteten om en plan för att hantera vårdskulden, både den dolda och den synliga. S, C, V och MP:s senfärdighet har gått som en röd tråd genom hela pandemin. De verkar ha gett upp och nöjer sig mig att hålla skutan (knappt) flytande.

Det går att korta köer, nu finns till och med de ekonomiska medlen för att göra detta. Just nu lider patienter i onödan. Hur S, C, V och MP då kan välja att göra ingenting övergår vårt förstånd.

Annons

Vi moderater kräver nu att Region Gävleborg upphandlar den vård som är möjlig, och det snarast för det är bråttom. Vi är inte den enda region som har långa köer och trötta medarbetare. Vi måste göra vad som krävs för att korta köerna – för våra patienter och medarbetares skull. Det är vårt förbannade ansvar.

Patrik Stenvard (M), regionråd i opposition

AnnCharlotte Granath (M), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy