Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Om smittan ökar, varför väntar Anders Tegnell?

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Anders Tegnell, statsepidemiolog. Foto: Duygu Getiren / TT

Annons

Smittspridningen ökar nu i världen och Sverige. I Sverige i långsammare takt än i andra länder, men kurvan är tydlig.

Det betyder också att oron kan förväntas öka bland människor.

Trots det kom under torsdagen förra veckan inte besked om vaccination av fler grupper med dos 3. Så ej heller den här veckan. Det kan onekligen tyckas märkligt eftersom det bland exempelvis omsorgspersonal som vaccinerades i ett tidigt stadium i vissa regioner nu kan ha gått upp till 9 månader sedan dos 2. De som vaccinerades först var färdigvaccinerade redan i januari och februari i år. Regionerna har däremot själva börjat vaccinera andra grupper. I Stockholm och Västra Götaland vaccineras just nu utöver 65-åringar och de över 80 även vård- och omsorgspersonal med dos 3.

Annons

Men det var inte bara de äldre än 65 som ingick i grupp 2 i våras. Det gjorde även funktionsnedsatta med insatser enligt LSS. Vilket betyder att många i denna grupp vaccinerats för långt längre tid sedan än de rekommenderade 5 månader som ska gå mellan dos 2 och dos 3. Trots det, ännu inget besked från Folkhälsomyndigheten om denna grupp.

Annons

Det är inget annat än enormt märkligt, och något som ger upphov till onödig oro. Det reser dessutom frågetecken kring vad Folkhälsomyndigheten egentligen håller på med.

Svenska Downföreningen har tillsammans med funktionsrättsorganisationen FUB efterlyst förklaring till varför vuxna med Downs syndrom inte prioriteras för dos 3 trots att deras medlemmar uppfyller Folkhälsomyndighetens definition av riskgrupp. Samma fråga kan ställas rörande övriga med insatser enligt LSS som ingick i grupp 2 i våras. Den första skrivelsen skickades av FUB och Svenska Downföreningen i september, den andra i förra veckan. När den här artikeln färdigställs har man fortfarande inte fått något svar på sina frågor från Folkhälsomyndigheten.

Att människor är oroliga är såklart inte något skäl för att vidta omotiverade åtgärder. Men när en myndighet anser att en grupp tillhör riskgrupp, och vi vet att det gått över 5 månader sedan dos 2 för många av dessa människor och Folkhälsomyndigheten ändå inte prioriterar dem för dos 3, blir Folkhälsomyndighetens agerande obegripligt.

Den svenska kommunikationen har tyvärr ofta varit rörig kring Covid-19. Det gäller både regioner, regering och myndigheter. Att det skapat onödig misstro och otrygghet bland befolkningen är ganska självklart. Att regionerna också prioriterat olika ifråga om vaccinering har lett till att vilken region du bor i avgjort när du kunnat få dina sprutor. Vissa regioner har strikt följt Folkhälsomyndighetens besked, samtidigt som andra fattat egna beslut kring vaccination. Det kan inte klassas som jämlik vård. Var du bor ska inte avgöra när du får tillgång till ett livräddande vaccin. Men så ser det ut i Sverige.

Annons

Annons

Det brukar heta att det ska vara lätt att göra rätt, men när människor uppfattar att det finns brister i logiken i vad som kommuniceras från det offentliga ökar risken för att människor börjar misstro myndigheter och samhälle.

Det riskerar ske när Tegnell nu talar om en ökad smittspridning, men trots det inte lämnar besked om hur dos 3 ska administreras i befolkningen. Och för många är det nog svårt att förstå varför Tegnell i princip rycker på axlarna åt att vaccindoser kasseras. Vaccindoser som hade kunnat användas till att exempelvis vaccinera de med insatser enligt LSS. De som tillsammans med 65 plusarna ingick i grupp 2 i våras.

Majoriteten av de som just nu ligger på sjukhus är ovaccinerade. Vaccination skyddar mot svår sjukdom och död, men när allt fler nu närmare sig både 5, 6 och 9 månader sedan andra dosen behöver Folkhälsomyndigheten också förbereda sig på att fler kommer ställa sig frågan om varför Sverige fortsätter vänta med att erbjuda dos 3 till små men utsatta grupper. Och kunna svara på det.

Folkhälsomyndighetens saktfärdighet ifråga om funktionsnedsatta riskerar i värsta fall betyda att människor i den här gruppen dör helt i onödan. Så allvarlig är situationen faktiskt.

Det är inte heller rättvist att funktionsnedsatta först isolerats och nu dessutom verkar ha glömts bort av Folkhälsomyndigheten.

Eller som Anna Brandström, vice ordförande för Svenska Downföreningen så väl formulerar det:

Annons

- Är det verkligen rimligt att vi ska låsa in människor med intellektuella funktionsnedsättningar för att de inte får vaccinera sig?

Hon syftar på den isolering många med intellektuella funktionsnedsättningar och insatser enligt LSS tvingats in i när dagliga verksamheter stängts under pandemin och boenden infört besöksstop.

Annons

Den senaste skrivelsen från Svenska Downföreningen skickade man tillsammans med FUB till Folkhälsomyndigheten under förra veckan. Något svar har man inte fått, däremot frågor. Frågor som visar att Folkhälsomyndigheten faktiskt inte vet särskilt mycket vare sig om människor med Downs Syndrom eller andra med insatser enligt LSS. Detta trots att Socialstyrelsens rapport om individer med Downs och intellektuella funktionsnedsättningar visar att dödligheten är flera gånger högre än bland befolkningen i övrigt.

Anna Brandström vid Svenska Downföreningen är tydlig:

- Folkhälsomyndigheten har gått ut med att de som har högst risk att dö ska få vaccin först, men gör något annat.

Att hon är besviken på Folkhälsomyndigheten är begripligt.

- Folkhälsomyndigheten ser inte sitt övergripande ansvar för den totala hälsan för den här gruppen.

Och så brister logiken än en gång för den som konfronteras med Folkhälsomyndighetens agerande i förhållande till människor med insatser enligt LSS.

Här finns alltså en grupp människor som både forskning och statistik visar riskerar dö i högre utsträckning än övriga befolkningen om smittan ökar. Många i gruppen vill ha sin påfyllnadsdos, intresseorganisationer ställer gång på gång frågan när så väl individer med Downs syndrom som de med intellektuella funktionsnedsättningar ska få sin tredje dos. De med insatser enligt LSS ingick i grupp 2 tillsammans med de över 65. De över 65 ska ta sin tredje dos nu, men inte de med insatser enligt LSS.

Trots det har Folkhälsomyndigheten inte kommit längre i tanken än att skicka frågor i retur till FUB och Svenska Downföreningen.

Vad är det egentligen Anders Tegnell väntar på?

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy