Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Lööfs inställning till Vänstern är fånig

Centern är en viktig röst på helt fel områden.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Magdalena Andersson blir inte statsminister utan Vänsterpartiet. Foto: Anders Wiklund / TT

Annons

På frågan om vilket parti som är den naturligaste samarbetsparten till Socialdemokraterna skulle förmodligen fler spontant svara Vänstern än Centern. Eller kanske snarare att det borde vara det.

Det politiska landskapet har under de senaste årtiondena förändrats så mycket att det är lätt att glömma bort att Vänstern och Centern tidigare har samsats för Sveriges bästa. Det gjorde man ifråga om kärnkraften där överenskommelse tidigare fanns mellan V, C och S. Ute i kommunerna klarar Centern också av att samarbeta med Vänstern. Men på riksnivå är det lika låst som Systembolaget en söndag.

Centerns förhållningssätt till Vänstern är fånigt. En poänglös charad inför väljarna för att markera att man minsann numera är nyliberaler ut i fingerspetsarna. Höger, men inte fulhöger som kladdar med brunt.

Annons

Annons

Centern gör såklart vad man vill. Men deras väljare är tydliga; ingen makt som förutsätter någon form av samkväm med Sverigedemokraterna. Det betyder också att Centerns handlingsutrymme är begränsat.

Och har pandemin lärt oss något så är det att marknadslösningar och nyliberalismen inte direkt borgar för att samhället ska funka i kris.

Det borde det finnas mer ödmjukhet inför inom Centern.

Att Centerns idésnickare Martin Ådahl drömmer om helt fri marknad, ett Sverige utan Arbetsförmedling och marknadshyror för 3 miljoner svenskar betyder inte att särskilt många delar den drömmen.

Centern har över huvud taget en tydlig tendens att lägga stor vikt vid frågor som inte berör deras semirika väljare nämnvärt. Som om Arbetsförmedlingen ska existera eller inte, eller om 3 miljoner, det vill säga 30 procent av befolkningen, ska tvingas på marknadshyror eller inte.

Centern är alltså en viktig röst, men på helt fel områden.

Säga vad man vill om Vänsterpartiet, men man driver åtminstone frågor som faktiskt både angår och engagerar deras väljare.

Det är liksom ingen slump att frågan om att stoppa marknadshyrorna var viktig för Vänstern och att motståndet lyfte partiet i opinionen.

Vad som är politisk teori och ideologi för Centern är trots allt vardag för vänsterväljare.

Att Centern skulle plocka särskilt många väljare på frågor som över huvud taget inte rör de väljare man vill nå tror nog få utanför Centerns partibunker. Såvida inte man ser sin väljarbas som främst bestående av fastighetsmagnater och jobbcoacher i vardande. De finns såklart, och ambitionen är också naturligtvis att vinna över högerväljare och ge inte minst kvinnor ett parti att rösta på på högerkanten.

Annons

Annons

För Socialdemokraterna är det också därför mer hälsosamt att lyssna på vad Vänstern har att säga. Deras väljare går inte till Centern när de är missnöjda. De går till SD och Vänstern. Trots att Socialdemokraterna håller sig med dumdryga anställda vars analys inför förra valet var att missnöjda sossar minsann inte kommer gå till Vänster, eftersom de historiskt inte gjort det.

Jojo.

Att lyssna på vad Nooshi Dadgostar har att säga handlar om ren självbevarelsedrift för Socialdemokraterna. Att Magdalena Andersson får en vecka till på sig att göra det är bra. Annars riskerar Dadgostar representera ännu fler socialdemokrater efter nästa val.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy