Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Cup Kommunal – en väg till mer jämställd idrott

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"...vi vill att inom en generation ska det inte finnas någon lönediskriminering varken på fotbollsplanen eller i arbetslivet", skriver Kommunal. Foto: Arkiv

Annons

Kommunal är en fackförening som i år firar 111 år. Under dessa år har Kommunal som utgångspunkt alltid arbetat för att Sverige ska bli mer jämlikt och jämställt. Både på arbetsmarknaden men även i samhället som stort.

Vi har kommit en lång bit på vägen men vi är långt ifrån nöjda. Idag har vi en löneskillnad mellan en industriarbetare och en undersköterska på 3 000 kr i månaden. Det är helt vansinnigt att det är så när det är två yrkesgrupper som har lika lång utbildning!

Annons

Annons

Inom idrotten och specifikt fotbollen ser vi att löneskillnaderna är betydligt större än så. Därför engagerar sig Kommunal i distriktsturneringen för flickor. Kommunal har sedan 1991 samarbetat med Svenska fotbollsförbundet för att skapa bättre förutsättningar för flickor som spelar fotboll. Vi vill att fler tjejer ska söka sig till den fantastiska sporten och dessutom fortsätta långt upp i åldrarna. Många tjejer väljer att sluta med fotbollen när de kommer i tonåren vilket vi tycker är väldigt ledsamt.

Att spela fotboll innebär så mycket mer för dig som individ än att bara vinna matcher. Att spela fotboll innebär att du lär dig samarbeta med andra, lär dig att ta ansvar och visar på ett stort engagemang. Egenskaper arbetsgivare ofta söker när de vill anställa personer.

Cup Kommunal är en turnering för de bästa 16-åriga flickorna i landet. De representerar sitt eget landskap och alla tjejer som idag representerar vårt framgångsrika landslag har spelat Cup Kommunal. Det är vi otroligt stolta över! Men vi vill mer, vi vill att inom en generation ska det inte finnas någon lönediskriminering varken på fotbollsplanen eller i arbetslivet. Det ska inte spela någon roll om du är pojke eller flicka när det kommer till vilken fotbollsplan du får träna på eller vilken tid träningen utförs.

Annons

Därför är vi stolta över att vårt samarbete med Svenska fotbollsförbundet fortsätter ge flickor bättre förutsättningar att utöva fotboll på och att fler tjejer vill fortsätta spela fotboll när de kommer i tonåren.

Emil Thyr, ansvarig, Cup Kommunal, Kommunal Mitt

Barbro Andersson, avdelningsordförande, Kommunal Mitt

Annons

Annons

Till toppen av sidan