Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Fler jobb, färre orättvisor och ökad trygghet går före skattesänkningar och utförsäljningar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Ingen ska behöva känna sig otrygg i sitt hem, sin stadsdel eller på sitt jobb. Därför fortsätter nu den största trygghetssatsningen någonsin i Gävle", skriver Åsa Wiklund Lång (S) och Jörgen Edsvik (S).

Bild: Markus Boberg

Annons

Nu har Gävle kommuns budget för 2022 beslutats och i budgeten på 6,7 miljarder kronor finns det några prioriteringar som vi Socialdemokrater ser som särskilt viktiga.

Skolan behöver bli mer jämlik. Storleken på föräldrarnas plånbok eller utbildningsnivå ska inte få avgöra barn- och ungas framtid. Ett viktigt och glädjande trendbrott har skett i Gävles skolor där fler elever når målen, gymnasiebehörigheten ökar och fler går ut skolan med gymnasieexamen. Av kommunens verksamheter är det förskola och skola ges allra mest resurser i budgeten. Det behövs för att fortsätta med fler åtgärder som minskar den utbildningsskuld som uppstått hos eleverna under pandemin, möta ungas psykiska ohälsa, för nya förstärkningar till elevhälsan och för att barngrupperna i förskolan ska fortsätta att minska.

Annons

LÄS MER OM DEN ANTAGNA BUDGETEN

Annons

För oss är arbete och ett jobb både en rättighet och en plikt. Arbete ger inte bara egen försörjning och makt över sitt liv, det ger också självkänsla och framtidstro. Det gäller också för barnen som får se sina föräldrar gå till jobbet. Många branscher skriker efter arbetskraft och inträdesbiljetten på arbetsmarknaden handlar om att ha den kompetens som efterfrågas. Vi har påbörjat en reformering av den lokala arbetsmarknadspolitiken för att korta vägen till studier och jobb. Nu görs också en historiskt stor satsning för att fler ska komma i arbete med totalt 37 miljoner kronor mer till vuxenutbildning och yrkesvuxenutbildning som formas med näringslivet.

För Gävles seniorer är nyckeln till en jämlik äldreomsorg, där den enskildes behov av vård, omsorg och social samvaro i sitt hem möts med hög personlig kontinuitet att välfärdens medarbetares ges tillit och bättre förutsättningar. I budgeten tas det första steget för att en gång för alla få bort de ofrivilliga delade turerna och kraftigt minska vikarier och korttidsvikariat till förmån för tryggare och längre anställningar. Äldreomsorgslyftet fortsätter för att öka kompetensen och möjligheten att utbilda sig på arbetstid till undersköterska. Tillgången till vidareutbildning, både för den medarbetare som behöver lära sig mer svenska, eller den som vill studera till sjuksköterska ska också stärkas.

Genom stadsdelslyftet i Andersberg sker en kraftsamling mot ojämlikhet, arbetslöshet, segregation och otrygghet. Efter dialog med Andersbergsborna genomförs nu de första satsningarna som fokuserar på tryggheten och fritiden för barn och unga. En första linjens socialtjänst som är mer nära individer och familjer ska prövas i Andersberg. Idrottshallen i Andersberg ska rustas och utvecklas tillsammans med nya spontantidrottsytor. En mycket efterfrågad och nödvändig satsning på en tryggare trafiklösning inklusive busshållplats vid korsningen Skogmursvägen/Vinddraget är också en av insatserna 2022.

Annons

Annons

Ingen ska behöva känna sig otrygg i sitt hem, sin stadsdel eller på sitt jobb. Därför fortsätter nu den största trygghetssatsningen någonsin i Gävle. Både med en ny våldsenhet inom Socialtjänsten för ett starkare stöd för den som utsätts för våld i nära relationer, Shanazi hjältar och hjältinnor mot hedersrelaterat våld och förtryck, fler trygghetsplaner med åtgärder för en tryggare utemiljö för fler stadsdelar där Valbo står på tur, väktare, trygghetskameror och kommunala ordningsvakter utbyggt till 365 dagar om året i fler områden. Vi ska vara bäst på att vara kommun. Polisen ska vara bäst på att vara polis. Bara tillsammans kan vi öka tryggheten.

Inga av de samhällsproblem som vi ser idag kan lösas med Moderaternas förslag om sänkt kommunalskatt, att sälja ut gävlebornas tillgångar, att göra sjuka och arbetslösa personer fattiga och göra fler utsatta hemlösa. Moderaternas recept har redan prövats nationellt till förödande konsekvenser.

Vi prioriterar annorlunda. Med vår budget, och om M, SD och KD:s servettskiss till budget i riksdagen kastas i sopkorgen, kan vi bygga en kommun och ett samhälle med fler jobb, färre orättvisor och ökad trygghet genom livet.

Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande

Jörgen Edsvik (S), kommunalråd

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy