Annons

Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratiskSuperonsdagen

Jenny Wennberg
Det här är en stor dag att vara kvinna

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Onsdagen den 24 november 2021 blev Magdalena Andersson vald till Sveriges första kvinnliga statsminister. Foto: Jessica Gow / TT

Annons

Sverige har aldrig haft en kvinnlig statsminister. Trots att vi är ett av världens mest jämställda länder har vi aldrig tidigare varit så jämställda att vår statsminister varit kvinna.

Men nu är den dagen här.

Högern har avfärdat det faktum att Sverige får en kvinnlig statsminister som oviktigt. Vänstermän har sagt att annat är viktigt.

Annons

De har fel.

För många av oss kvinnor är det viktigt. För första gången i vår demokratiska historia kommer en kvinna leda vårt land.

Annons

Att det betyder något för många av oss bekräftar Andersson själv. Hon berättar om föräldrar som kommit fram med sina flickor och sagt att hon kan bli Sveriges nästa statsminister.

Den som aldrig levt under patriarkalt förtryck, vilket inte någon man gjort, har uppenbart svårare att sätta sig in i vad det här betyder, och hur mycket det faktiskt betyder. Det här är stort, enormt faktiskt.

Sedan finns den politiska vardagen. Den som handlar om höger och vänster, gal och tan, sakfrågor som pensionerna och energipolitiken. Men det är en annan sak. För en annan dag. Även om det sker en budgetomröstning i eftermiddag.

Idag tänker jag på min mormor som fick sluta skolan när hon var 12 år gammal. Idag tänker jag på min mamma som kämpade så hårt för mig och mina möjligheter. Möjligheter hon själv aldrig fick som flicka född på den norrbottniska landsbygden under 30-talet. Idag tänker jag på alla de kvinnor som varit föregångare, som plogat vägen för den här dagen. Ni är så fina, allt ert slit har burit oss hit. Oavsett om det varit i form av politisk kamp för kvinnlig rösträtt eller som undersköterskor på en arbetsmarknad ni tvingats kriga er till rättigheter på.

Den här dagen är värd att fira.

Det här är dagen Magdalena Andersson blev Sveriges första kvinnliga statsminister.

Vår tid är nu.

Annons

Annons

Till toppen av sidan