Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Lööf ger SD allt - utom nycklarna till Rosenbad

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Magdalena Andersson blir statsminister. Men Centerns besked betyder att regeringen inte får igenom sin budget. Foto: Jessica Gow / TT

Annons

När beskedet kom under tisdagskvällen var det efterlängtat. Socialdemokraternas förhandlingar med Vänsterpartiet hade till sist landat i en överenskommelse. En bra sådan dessutom.

För vad som blev resultatet av förhandlingen är höjd pension med upp till 1000 kronor för 700 000 svenskar. Många av dem är kvinnor. 7 av 10 kvinnliga medlemmar i Kommunal har garantipension.

Annons

Regeringen kommer lägga 7,5 miljarder på att höja pensionerna för de fattigaste äldre. Det kan jämföras med de 6,1 miljarder Liberalerna tvingade Socialdemokraterna att sänka skatterna med för de rikaste när man slopade värnskatten, som oftast är män. Det säger ganska mycket om prioriteringarna för de respektive partierna.

Annons

Vägen fram till en överenskommelse mellan S och V var av allt att döma lång. Resultatet är bra socialdemokratisk politik. Men det tål att poängteras igen. Socialdemokraternas främsta drivkraft för att presentera viktiga socialdemokratiska reformer borde inte vara Vänsterpartiet.

Med tisdagskvällens besked blir Magdalena Andersson statsminister. Den här dagen är en historisk dag, på mer än ett sätt.

Centern lämnade under onsdagsmorgonen nämligen besked om att man bara tar ansvar för att Sverige ska ha en regering. Centern kommer däremot inte medverka till att en politik som rör sig vänsterut genomförs. Centern kommer rösta på sin egen budget.

Regeringen rör sig vänsterut och då får regeringen ta ansvar för att ta sin budget genom riksdagen förkunnade Lööf.

Centerns argumentation är ett haveri. Man tänker inte ge nycklarna till Rosenbad till SD, men langar däremot glatt över allt annat till dem. Budgeten sätter ramarna för all politik och vad Centerns besked under morgonen betyder är att M, KD, SD-budgeten kommer vinna.

Lööfs besked betyder tre saker. Centern ger SD inflytande. För Centern är motståndet mot Vänsterpartiet viktigare än det mot Sverigedemokraterna. Centern är motståndare till att ge 700 000 pensionärer högre pension.

Annons

Annie Lööf hade uppenbara problem att försvara och förklara Centerns besked inför den samlade journalistkåren under onsdagsmorgonen.

Det kommer knappast bli lättare att förklara det för väljarna.

Alla ser vad Centern gjort.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy