Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Är batterifabriken verkligen så miljövänlig?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Northvolts fabrik i Skellefteå. "Har man gjort en miljökonsekvensanalys från byggstart med material, transporter, med mera?" undrar Anders Sandin.

Bild: Eija Salminen

Annons

Får det kosta hur mycket som helst för att var världsledande? Tänker på batterifabriken i Skellefteå som håller på att byggas. Det är Northvolt som får flera hundra miljoner av våra skattepengar för bygget. Det spelar tydligen ingen roll vilka metoder som används för att få vara världsledande. Finns bara orden miljö och klimat med så är det ok.

Svart arbetskraft som jobbar 19 timmar om dygnet, enligt byggnadsfacket och elektrikerna som slagit larm. Händer det något? Det är det viktigast att få vara först med en privatägd batterifabrik. Man kan ju fråga sig vilka krav som exempelvis Energimyndigheten ställer på bolaget för att få flera hundra miljoner i bidrag.

Annons

Annons

LÄS MER: Hemliga planerna: Så tänker Gävle locka till sig batterifabriken

Dessutom är frågan om en viktig del i batterierna som exempelvis kobolt som för närvarande bryts av barn i Kongo. Skall Northvolt köpa från Kongo? I Sverige lär det bli svårt att öppna någon gruva eftersom MP satt stopp för detta. Och det är ju MP som bestämmer i vårt land sedan sju år.

Det sägs att det är så miljövänligt med denna fabrik. Har man gjort en miljökonsekvensanalys från byggstart med material, transporter, med mera?

För ett tag sedan skrev fyra chefer på några av våra stora bolag en debattartikel om hur viktigt det var med vindkraftverk utefter kuststräckan Gävle–Hudiksvall för att rädda Norrlands industriexpansion. Men hallå! Vi ska förstöra vår kust för detta bara för att vindskraftbolagen inte vill bygga längre ut till havs. Märkligt.

Anders Sandin

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy