Nu måste väl ändå regionen och IVO ta i ordentligt och rensa upp bland personal och ledning inom psykiatrin i Gävleborg. Man har läst om allt för många fel, brister och anmälningar som gör att människor helt enkelt inte längre vågar söka sig dit för den vård och stöd de kanske skulle behöva.
Det hjälper föga att beklaga och säga att det är "olyckligt det som har hänt". Man måste kunna presentera vilka åtgärder man vidtagit för att det inte ska kunna hända igen.
Så länge en patient kan förnya recept via e-tjänster fungerar det väl någorlunda, men när hen inte ens vågar ta telefonkontakt av rädsla att bli övertalad att åka in har det gått för långt. När man har en psykisk diagnos är man ofta redan väldigt utsatt och orolig och då ska man kunna lita på att man blir respektfullt och väl omhändertagen.
Annons
Annons
Man ska inte vara rädd för att söka vård. Allt för många sjuka och anhöriga känner inte den tryggheten idag.
Orolig syster till en ångestfylld bror
SVAR DIREKT:
Vi beklagar att ni har den upplevelsen av vår verksamhet. Att läsa att de finns patienter och närstående som förlorat sin tillit är något som vi tar på allvar.
Vi inom Vuxenpsykiatrins ledningsgrupp arbetar aktivt och kontinuerligt med frågor kring professionalism, bemötande och de avvikelser som skett i verksamheten. Detta för att lära av klagomål och genom dessa initiera förbättringar i verksamheten. Detta är ett gediget arbete då vi idag har cirka 500 medarbetare som möter strax över 10 000 patienter.
Många patienter som vi vårdar och behandlar har svåra psykiatriska tillstånd, men det kan också vara stora variationer i patienternas mående. Vissa psykiatriska sjukdomar går i skov, vilket innebär att man under vissa perioder har tät kontakt med oss och under andra perioder har en glesare kontakt. Ibland vårdar vi även individer mot dennes vilja om tillståndet är allvarligt, vårdbehovet inte kan anstå och inte kan ges på frivillig väg. Detta ansvar ställer stora krav på vår organisation och vår personal, vilket vi är väl medvetna om och arbetar aktivt med.
Annons
Vår organisation innefattar, öppenvårdsmottagningar, jourmottagning och slutenvårdsavdelningar. För att kunna erbjuda den bästa vården behöver det vara rätt insats i rätt tid med en tydlig vårdplanering som patienten är delaktig i.
Ni är välkomna att höra av er till oss eller komma för ett personligt möte om ni har fler frågor kring vår verksamhet eller hur vi arbetar.
Med vänlig hälsning
Vårdenhetschefer i Gästrikland
Gabriella Hillman, psykosmottagning, Gästrikland
Susanne Thegerström, psykiatrisk mottagning, Sandviken
Annelie Mähtälä, psykiatrisk mottagning, Gävle
Josef Neib, subspecialiserad mottagning, Gävle
Tel. 026-15 40 00