Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Villastan-Olsbacka

Maj-Britt Johansson var på alla sätt en imponerande människa

Förra rektorn för Högskolan i Gävle professor Maj-Britt Johansson har lämnat oss.

Annons

Maj-Britt Johanssons intresse för skog och mark grundades tidigt under uppväxten och kom att prägla hennes liv. Hon växte upp i den ensliga byn Gällsjön i den hälsingska skogen söder om Bollnäs. Hon hade lång väg till byskolan och till högstadiet i Bollnäs. I slutet av 60-talet flyttade familjen till Sandviken och Maj-Britt blev student på naturvetenskaplig linje.

Hon kom till Uppsala universitet och tog en examen i matematik, fysik och kemi. Studierna fortsatte vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. 1978 antogs hon som doktorand i skoglig marklära. Hennes avhandling behandlade trädslagens inverkan på marken och hon avlade doktorsexamen 1986.

Maj-Britt Johansson fortsatte sin forskning inom mark- och miljöfrågor för att öka förståelsen av skogens markprocesser och blev den första kvinnliga doktorn i sitt ämne, den första docenten och 1999 den första kvinnliga professorn i skoglig marklära. Mellan åren 1998 och 2008 var hon också institutionens prefekt. 2004 blev hon ledamot av Kungl. Skogs- och Lantbruksakademin, Skogsavdelningen.

Annons

Annons

2008 utsågs hon till rektor för Högskolan i Gävle. Hon kom snabbt att identifiera sig med regionens högskola. Hon hade stor arbetsförmåga och ett stort engagemang i verksamheten. Hon var alltid tillgänglig för studenter och personal och värnande om samarbetet med verksamheterna i regionen. Då Maj-Britt Johansson ledde högskolan genomgick den en stark utveckling. En stor organisationsförändring genomfördes och en ny vision om den hållbara livsmiljön för människan formulerades. Kvalitetsarbetet var framgångsrikt och högskolan fick rätten till egen forskarutbildning inom områdena Byggd miljö och Hälsofrämjande arbetsliv.

Hon tillbringade gärna sin fritid i sommarstället norr om Alfta i Hälsingland. Hon tyckte om att vistas i skogen, att hugga upp ved, fiska och plocka bär. I stora delar sådant hon växt upp med och senare som forskare ägnat sig åt.

Rektorsförordnandet upphörde 1 juli 2017. Hon återgick då på deltid till SLU för att arbeta med ledningsuppdrag. Privat återvände hon till Uppsala, där hon tillbringat merparten av sin yrkesverksamma tid.

När sjukdom drabbade henne mer påtagligt avslutade hon sitt arbete på SLU och flyttade till Stockholm, där hennes dotter är bosatt.

Maj-Britt Johansson avled 18 november 2021. Hon blev 66 år.

Maj-Britt Johansson var på alla sätt en imponerande människa, som lämnar en stor tomhet och saknad efter sig.

Professor Nader Ahmadi

Bibliotekschef Maivor Hallén

Fd rektorsråd Hans-Gunnar Johansson

Chefsstödjare Christina Lindegren

Docent Åsa Morberg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy