Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Ledare för länder och näringsliv verkar ha blivit felprogrammerade

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det finns säkerligen flera påhittade framtida scenarier, om vad som skulle kunna hända om en kraftfull apparat med avancerade AI-funktioner började leva sitt eget liv.

Ett sådant påhittat framtida scenario, gemapokalypsen, handlar om en synnerligen kraftfull maskin som är konstruerad för att med hjälp av artificiell intelligens producera så många gem som möjligt. Och gem blir det. Snart täcks Jorden med gem och det står inte på förrän maskinen börjar fylla rymden med gem. Det hade tyvärr blivit ett fel i konstruktionen, ett programfel hade smugit sig in. Maskinen hade instruerats att producera så mycket gem som möjligt men inget maxantal hade angivits.

Annons

När jag hör ordet tillväxt kommer jag att tänka på AI-maskinen som tillverkar gem, och jag tycker jag mig se likheter mellan denna AI-maskin och människan som art eller åtminstone vissa grupper av människor, dessvärre stora grupper.

Annons

Den hejdlösa produktionen av gem ser jag som symboler för den överkonsumtion som pågår och som över tid orsakat att koldioxidhalten i luften blivit så hög att atmosfären värms upp, med katastrofala följder. En process som varit känd sedan många år men ändå görs inget radikalt och konkret åt problemet.

De som har befogenhet att bryta tillväxtkarusellen har tappat bort stoppknappen

Ledningarna för Jordens länder och företagsledare runt om i världen talar om tillväxt, högre produktion, större produktionskapacitet, ord som kan sammanfattas med mer, mer, mer av vad som helst bara det blir mer. Många i befolkningen utanför de ledande grupperna, sällar sig till kören och sjunger mer, mer, mer med sina ledare. Vem skulle vilja gå tillbaka till stenåldern eller ens backa 50 eller 5 år? Nej, mer ska det vara.

Det synes mig som om ledare för både länder och näringsliv över hela världen har råkat bli felprogrammerade. Många av dem är förmodligen mycket intelligenta men de saknar egenskaper som sätter en övre gräns för målet med deras verksamheter. De beter sig som hade de som mål att till vilket pris som helst fylla både världen och rymden med såväl varor som undvaror och därmed avfall i sådana mängder att de riskerar allt liv på Jorden.

Annons

Gemapokalypsen och situationen på Jorden med klimatförändringarna är i princip samma sak. De som har befogenhet att bryta tillväxtkarusellen har tappat bort stoppknappen, om de ens någonsin har haft någon; de har blivit felprogrammerade. De fortsätter sina rop mer, mer, mer av vad som helst medan flora och fauna utarmas och även dör ut.

Annika Rullgård

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy