Annons

Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Riktigt, riktigt bra Magdalena Andersson!

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Såväl regeringsförklaringen som regeringen ger hopp. Foto: Sören Andersson / TT

Bild: TT

Annons

Anderssons regeringsförklaring var stark. Mycket, mycket stark. Det visade sig även Magdalena Anderssons regeringsbygge vara. Andersson erbjuder därmed väljarna något som Socialdemokraterna inte erbjudit oss på länge; hopp.

Och Sverige behöver hopp. Gängkriminaliteten och utanförskapet har fått dominera Sverigebilden för länge. Andersson är positiv, talar om Sverige i termer av "vi", "vårt", "oss" och "tillsammans". Det är så skönt att höra. För så här har Socialdemokraterna inte låtit på länge.

Och regeringen då? Samma sak där. Andersson har intelligent byggt ett lag som kan Sverige i alla dess delar. Om Stefan Löfven höll sig till trygga val, någon blek minister och välkända namn från Persson-tiden kan det samma inte riktigt sägas om Anderssons första lagbygge.

Annons

Att Mikael Damberg blir finansminister betyder att han till sist hamnar på en position där han faktiskt kommer till sin rätt och hans kvalitéer som politiker kommer till nytta. Hans långa erfarenhet gör honom till den förhandlare som krävs på posten. Att han tillhör partiets högerfalang gör honom väl lämpad för samtalen som ska föras med bland annat Centern.

Annons

Det blev inte bara en ny landsbygdsminister. Det blev en regering för hela Sverige.

Det är oerhört bra att Andersson lyfte in Karl-Petter Thorwaldsson som näringsminister. Han behövs i regeringen givet industriboomen som genuint kunnig LO-representant med brett kontaktnät i industrisverige. Bättre än så hade det inte kunnat bli.

Samma sak gäller Johan Danielsson, LOs kandidat till EU-parlamentet. Han kommer nu hem för att bli minister vid arbetsmarknadsdepartementet.

Att Jeanette Gustafsdotter som tidigare bland annat varit VD för organisationen Tidningsutgivarna blir kulturminister är oerhört glädjande. Gustafsdotter är en individ många av oss inom lokalpressen mött, hon kan mediefrågorna i allmänhet och pressfrågor i synnerhet och är bevandrad i lokalpressens livsvillkor. Det visar att Andersson förstår vilken enormt viktig post kulturministerposten är och det signalerar också att Andersson förstår hur avgörande mediefrågorna är, inte minst pressfrågorna som bland annat handlar om lokalpressens överlevnad. Den som mött Gustafsdotter har mött en oerhört stark och också frejdig retoriker, med ett genuint engagemang och enorm kunskap i pressfrågorna, inte minst eftersom Gustafsdotter även är jurist specialiserad inom medie- och imaterialrätt. Det är enormt lyft mot Miljöpartiet som tyvärr var direkt okunnigt kring medie- och pressfrågorna.

Annons

Ny landsbygdsminister blev det också, Anna-Caren Sätherberg från Jämtland, Sveriges intressantaste region när det kommer till småföretagande och turismnäringens utveckling.

Annons

Med namn som Ida Karkiainen, riksdagsledamot från det industriellt expanderande Norrbotten som nu blir civilminister, jordar Andersson regeringen ytterligare i den svenska myllan. Samma sak gäller ministrar som Khashayar Farmanbar med rötterna i Boden, nu aktiv i Nacka som blir energi- och digitaliseringsminister. Farmanbar var under slutet av 90-talet och början av 00-talet ordförande för SSU Norrbotten och har erfarenhet av såväl glesbygdens villkor som storstädernas behov. Dessutom är han ingenjör och har drivit techbolag, så meritlistan för ministerportföljen han tilldelats är diger.

Andersson formar en regering som tydligt kommer kunna nå ut till Sveriges alla delar. Det blev inte bara en ny landsbygdsminister, det blev en regering för hela Sverige. Det här är så enormt viktigt och kommer kunna lyfta Socialdemokraterna till en helt ny nivå. För även om flera av ministrarna var okända namn för Stockholmsjournalister och också nationellt än så länge, är de inte okända i sina lokalsamhällen i egenskap av riksdagsledamöter och också kommunpolitiker. De mer kända namnen bland de nya ministrarna är dessutom individer med breda kontaktnät i hela landet på grund av sina tidigare positioner inom bland annat LO.

Det här är människor som kan Sverige. Och, för all del, portföljerna de tilldelats.

En människa en röst, alla människors lika rätt att vara med och styra det samhälle vi lever i. Så började Andersson sin första regeringsförklaring.

Det är också ord som omsätts i handling när Andersson nu presenterat sin regering.

Bättre än så här hade Andersson inte kunnat inleda sin gärning som statsminister.

Annons

Annons

Till toppen av sidan