Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Utan feminister och miljöfolk dör landsbygden

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Det politiken kan göra är att skapa så bra förutsättningar som möjligt. Att lyssna på människorna det berör, och lyssna väldigt noga. Lägga örat så tätt intill marken att bakgrundsbruset, från lobbyorganisationer och de mest högljudda, försvinner", skriver Bo Jonsson. Foto: TT

Annons

”Den som vinner landsbygdens hjärta vinner valet”, skrev Jenny Wennberg i en ledare för en knapp månad sedan. Och visst stämmer det, i alla fall till en del. Opinionsbildare och politiker tävlar om att rätt kunna tilltala väljarna, i det som Po Tidholm så träffande beskrev som ”Resten av Sverige” i tv-dokumentären med samma namn.

Annons

Vad är det som får Ulf Kristersson att posera i jaktkläder? Ebba Busch placera sig i en traktor? Vad är det som hänt? Svar: Ingenting. Urbaniseringen fortsätter alldeles som vanligt. En utveckling som tog fart då dåvarande Bondeförbundet, idag Centerpartiet, handgripligen tog tag i en eftersatt landsbygd. Lantbruks- och lanthushållsskolor startades, utbildningsnivån höjdes, ett allt effektivare jordbruk. Samma i skogen. Människor fick det ofantligt mycket bättre, samtidigt som landsbygden i praktiken blev överbefolkad. I andra änden skrek industrin efter arbetskraft. Ungefär så.

Annons

Efter industrisamhället kom tjänstesamhället, och nu digitalisering. Den gamla diversehandeln har flyttat in i vardagsrummet. Banken till mobilen. Mängder med servicetjänster försvinner – inte minst i städerna. Trots det rullar flyttlassen som tidigare, från land till stad.

Erfarenheter från inte minst Nordnorge visar att den här utvecklingen påverkas väldigt lite av politiska beslut uppifrån. Trots stora investeringar i kultur, fritid och samhällsservice fortsätter flyttlassen rulla. Vikande befolkningsunderlag tvingar verksamheter att lägga ner samtidigt som lokala politiker oroas över en åldrande befolkning. Känns det igen?

Det finns forskning som pekar på åtgärder, som i alla fall stärker landsorten. ”Rural boys, urban girls” heter en studie av Peter Gladoic Håkansson och Peter Karpestam, Malmö Universitet. Studien utgår från den könsliga obalansen i landsort, och föreslår bland annat förbättrade arbetsvillkor – infrastruktur och distansarbete – för att underlätta för utbildade kvinnor. Men även viktigt att lyfta pojkarna skolresultat. Förekommande machokultur och rådande normer ses som ett hinder. Fri tolkning: utan feminister och miljömuppar dör landsbygden.

Annons

Det politiken kan göra är att skapa så bra förutsättningar som möjligt. Att lyssna på människorna det berör, och lyssna väldigt noga. Lägga örat så tätt intill marken att bakgrundsbruset, från lobbyorganisationer och de mest högljudda, försvinner.

Bo Jonsson, S-medlem Sandviken, samhällsdebattör

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy