Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Ekonomi ska inte avgöra valet av preventivmedel

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Allt fler unga kvinnor tar idag en mer aktiv roll i sitt val av preventivmedel. Den generation som idag betraktas som unga kvinnor har alla vuxit upp med internet och sociala medier och kan lätt tillskansa sig information och ta ställning i frågan kring preventivmedel. Det är i sig någonting positivt att det råder en stor medvetenhet och att unga kvinnor tar ställning till vilka hormoner de vill stoppa i sig eller att inte stoppa i sig. Denna medvetenhet bör vi uppmuntra och också hörsamma deras önskemål och erbjuda olika alternativ.

Annons

Annons

Att välja och hitta ett preventivmedel som passar den enskilde individen kan vara en lång och komplicerad process som orsakar mycket obehag för kvinnor. Hittar man inget man är bekväm och trygg med kan det också leda till att man helt enkelt väljer att avstå preventivmedel och istället kör med så kallade ”säkra metoder”. Det vill säga att man inte använder preventivmedel alls och undviker samlag när risk/chans att bli gravid finns. Oönskade graviditeter är en stor påfrestning för den enskilde individen och innebär en stor ekonomisk kostnad för samhället och sjukvården.

Flertalet preventivmedel subventioneras idag i Region Gävleborg men inte P-plåster eller Nuva-ring, trots att behov och efterfrågan finns. Detta kan leda till att de kvinnor som fungerar bäst med P-ring eller P-plåster tvingas att använda ett preventivmedel som de inte är lika kompatibla med på grund av att det är billigare, eller att de helt väljer att avstå preventivmedel. Detta anser vi moderater är fel, ekonomi ska aldrig vara avgörande i valet av preventivmedel.

Oavsett ekonomisk situation är det viktigt att du som kvinna kan välja ett preventivmedel du är trygg och bekväm med, vi kräver därför att även P-ring och P-plåster ska erbjudas till ett billigare pris även i Region Gävleborg. Detta sker på andra ställen, exempelvis i Stockholm. Bor du i Stockholm betalar du alltså mindre för dessa preventivmedel, medan du i Gävleborg betalar fullt pris. Det anser inte vi är en jämlik vård.

Annons

Patrik Stenvard (M), regionråd i opposition

AnnCharlotte Granath (M), vice ordförande, hälso- och sjukvårdsnämnden

Therése Hammarberg (M), ordförande, Moderatkvinnorna Gävleborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy