Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Förbjud nazistisk propaganda på Gävle kommuns tillställningar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Julen börjar i Gävle, varför inte säkerställandet av demokratin också?" skriver debattörerna.

Bild: Markus Boberg

Annons

”Vi vill markera en stark återstart efter pandemin i city och få fler att upptäcka stan”, sa Åsa Wiklund Lång, kommunalråd (S), inför bockinvigningen. Betyder det nazister på plats? Knappast planen, det är vi övertygade om, men det är tyvärr vad vi fick se. Högt över folksamlingen vajade nazisternas fanor. Under julbelysningen, bland pappmuggar med glögg, barnfamiljer och andra som samlats för att känna julstämning tillsammans fanns stora skyltar med rasistisk, hatfylld propaganda vars budskap fick det att vändas i magen.

LÄS VÅRA ARTIKLAR OM GÄVLEBOCKEN 2021

Alla ska känna sig välkomna på Gävle kommuns tillställningar. Alla ska vara trygga i det offentliga rummet. Det är vad en demokrati är och vad politiker ska upprätthålla. Hur är det möjligt när rasister och nazister öppet sprider sitt budskap på gator och torg, med polistillstånd som beviljats genom bristfällig lagstiftning?

Annons

Annons

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, är en våldsbejakande nazistisk organisation. De deltog enligt information vi fått lagligt på årets bockinvigning. P4 Gävleborg omnämnde i sitt kommentarsfält NMR som ”en grupp människor som ville använda sin åsiktsfrihet och yttrandefrihet”. Är det så vi talar om nazister nu? Ska vi låtsas som att vad de uttrycker är irrelevant? Ska vi låtsas bort demokratins största paradox – att demokratin kan utnyttjas för att allvarligt skada, till och med avskaffa, demokratin?

När NMR demonstrerade i Boden första maj 2018 krävdes den dyraste polisinsatsen i Norrbottens historia. En skev prioritering av skattepengar. Vården är i kris, våldtäktsanmälningar läggs på hög, en kvinna mördas av en närstående man var tredje vecka och en ung man skjuts ihjäl på öppen gata nästan var sjunde dag. Det hade kostat samhället mycket mindre och gett mycket mer att rakryggat neka nazister demonstrationstillstånd.

Även på bockinvigningen fanns polis, vars närvaro enligt uppgift till P4 Gävleborg var orelaterad till NMR, vilket är djupt oroande i sig. Har vi kommit så långt i normaliseringsprocessen av nazism att polisen bedömer våldsrisken som obetydlig? En NMR-politiker misshandlade en pojke (!) utanför NMR:s valstuga i Boden 2018. NMR har vid flera tillfällen hotat och misshandlat människor under Almedalsveckan. 2019 misshandlade NMR motdemonstranter, väktare och en journalist i Lund. Medlemmar från Feministiskt initiativ och Fi:s ungdomsförbund Unga Feminister har blivit hotade och förföljda, en när hon fortfarande var barn. NMR har vid flera tillfällen fotograferat meningsmotståndare. Hotbilden försvinner alltså inte när utsatta lämnar platsen.

Annons

Annons

Hur har vi hamnat här?

För 15 år sedan ville riksdagspartierna inte ta i Sverigedemokraterna med tång. Idag påverkar SD regeringens budget, firar med tårta i riksdagen när budgeten röstas igenom och Åkesson proklamerar stolt att han vill bli statsminister. Två SD-politiker sitter häktade för mord utan att det rör partiets väljarstöd. Nazister står med fanor och plakat på skyltsöndagen. Skrämmande mycket har förändrats på kort tid. Vi kan inte stå tysta och se på.

Fi är det enda parti som tydligt stått upp för ett konsekvent och riktat förbud mot nazistisk och rasistisk organisering. Det kommer vi fortsätta göra.

Lagstiftning som möjliggör för polisen att neka nazister demonstrationstillstånd är avlägsen. Men vi kan börja i Gävle. Säkert kan Gävles politiker tillsammans med kommunens jurist finna en kreativ lösning som garanterar att åtminstone kommunens egna tillställningar hålls fria från nazistiska grupper.

Julen börjar i Gävle, varför inte säkerställandet av demokratin också?

Vi ställer frågan till antirasistiska partier i Gävles kommunfullmäktige, vad ska ni göra för att hålla nazistiska grupper borta från kommunens tillställningar?

Karin Tennemar, Gävlebo och ledamot i nationella styrelsen för Feministiskt initiativ

Ida Nyström, Feministiskt initiativ Gävle

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy