Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
När jag såg lilla "Skruttis"blev jag miljöpartist

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Vi kan inte fortsätta slösa, förgifta och breda ut oss som vi gör. Om vi gör det, hur ska vi då kunna se vår lilla ”Skruttis” i ögonen när hon tar studenten?" skriver Tomas Falk. Bilden är en genrebild. Foto: TT

Annons

Jag är miljöpartist. För mig blev det självklart när jag blev morfar till en liten ”Skruttis”. Hon tittade mig djupt i ögonen när jag för första gången fick ett leende från henne. Hon var bara en liten krake, men frisk och stark. Hon kände igen sin morfar och hon log. Vad ska det bli av henne? Jag hoppas hon får uppleva många stunder av lycka i sitt liv.

Annons

Hoten är många, och som morfar är det lätt att bli orolig. Planeten är inte hotad, men människosläktet är det på sikt. Många djurarter dör ut och ekosystem förändras.

Annons

Detta skrämmer oss alla, och i opinionsmätningar står klimatfrågan och biologisk mångfald som de kanske viktigaste politiska frågorna på dagordningen. Vi kan inte fortsätta slösa, förgifta och breda ut oss som vi gör. Om vi gör det, hur ska vi då kunna se vår lilla ”Skruttis” i ögonen när hon tar studenten?

Politiken kan göra skillnad, och det är bråttom. Men politiken ensam kan inte lösa problemen. Det krävs engagemang från alla. Inte minst entreprenörer, uppfinnare, finansiärer och de som är villiga att ta affärsrisker och investera. Det må vara privata, kollektiva, nationella eller internationella initiativ. Alla behövs. Vi kan ta lärdom av striden mot pandemin.

I Sverige har vi alla möjligheter. I fattiga länder är det svårare. Låt oss göra vårt bästa som individer och som ett Sverige med stora möjligheter och initiativförmåga.

Tomas Falk, Valbo

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy