Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
För att kunna hålla på med politik krävs brist på samvete

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Eftersom många politiker har både fallskärm och en tryggad ålderdom, finns ingen förståelse för pensionärer som lever på svältgränsen eller de med kroniska sjukdomar som tvingas leva på sjukbidrag", skriver Sven-Erik Hemlin. Foto: TT

Annons

Så blev det till sist Magdalena Andersson som valdes till statsminister. Ett hopplöst kortvarigt uppdrag enligt de borgerliga, men man vet aldrig. Hon får faktiskt chansen att lägga fram förslag som är obekväma för det borgerliga blocket.

Röstas förbättringar för de sämst ställda ner, kommer folk att peka finger åt det som röstat nej. Hur folk uppfattar partierna är en känslig fråga, det gäller verkligen att hålla reda på åt vilket håll vindarna blåser.

Annons

På sikt kan vi räkna med att partierna tvingas till samarbete, eftersom det kan bli två partier mindre i riksdagen. För S återstår då bara V, det gör varken till eller ifrån om de får C med sig. Det kan inte betyda annat än att det borgerliga blocket kommer att bli störst.

Kom att tänka på texten när var tar sin så tar jag min så blir en annan utan. Utan ser C ut att bli, eftersom partiet självförvållat inte passar in någonstans.

Annons

Men det här kan ändras och ska enbart ses som en teori. Det stora problemet kommer att bli SD. Om SD blir större än M spricker högerblocket. Det skulle nämligen betyda att Åkesson har första tjing på att bli statsminister.

Det tror jag inte de moderata väljarna vill gå med på. Plötsligt är fältet öppet för oheliga allianser. Haken blir då SD, eftersom utöver de tre största, finna bara tre små partier kvar som den stora allmänheten inte vill veta av. Hur någon skall kunna bilda en regering fattar inte jag.

Det troliga är att SD på nytt hamnar utanför. Även om de blir störst i högerblocket, kommer de inte ensam kunna bilda en regering. Om M och Kd drar sig ur står de där med lång näsa

Surt sa räven om rönnbären, men det är hur vårt politiska maktsystem fungerar. Demokratiskt eller inte, men det blir så här när den politiska makten skall skyddas till varje pris.

För att kunna hålla på med politiken år efter år krävs brist på samvete. Många beslut skadar helt oskyldiga människor, det gäller att kunna bortse från det. Men de bortser då även från sina väljare.

Annons

Eftersom många politiker har både fallskärm och en tryggad ålderdom, finns ingen förståelse för pensionärer som lever på svältgränsen eller de med kroniska sjukdomar som tvingas leva på sjukbidrag.

Det fantastiska är att dessa personer som tvingas leva under helt andra levnadsvillkor än våra politiker, genom sina skatter är med och avlönar dem. Det är ett hån mot svenska folket att dessa personer anser sig företräda invånarna.

En dag kommer de förhoppningsvis att inse det.

Sven-Erik Hemlin

Annons

Annons

Till toppen av sidan