Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

Insändare
I Gävle får tydligen inget sticka upp och synas

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Att bygga på höjden ger fler bostäder i stadskärnan och central mark utnyttjas bättre, så att man slipper nagga parker och grönområden i kanten för bostadsbyggande", skriver AE. På bilden det planerade kvarteret i Gefle Dagblads gamla tidningshus. Illustration: Wester+Elsner Arkitekter

Annons

Nu klagas det på insändarsidan över att Gefle Dagblads gamla tidningshus blir ett 14 våningar högt lägenhetshus. Man påpekar även att Gävle är inte New York och ställer frågan: "Varför måste det vara/bli så erbarmligt fult – och högt?"

Annons

Att det på många håll byggs fult numera håller nog de flesta med om. Men i Gävle klagas det så fort något ska byggas med mer än fem våningar. Här får inget sticka upp och synas!

Annons

LÄS MER: "14-våningshus nytt landmärke när gamla tidningskvarteret förvandlas"

Man behöver inte jämföra med New York, då det finns gott om högre nybyggen i många svenska städer av Gävles storlek och mindre. I Skellefteå är man stolt över sitt pampiga kulturhuskomplex Sara på hela 20 våningar, som sticker ut och redan är riksbekant.

Om Northvolts andra batterifabrik skulle hamna i Gävle, med flera tusen anställda, räcker det inte med byggande av låga stadsradhus, som blivit något av Gävles epitet. Att bygga på höjden ger fler bostäder i stadskärnan och central mark utnyttjas bättre, så att man slipper nagga parker och grönområden i kanten för bostadsbyggande. Stadskärnan får mera "puls" och blir levande med fler boende i city.

Gävles expansion gynnar även den omgivande landsbygden, dit småstadsförespråkarna kan söka sig på pendelavstånd till en stad som kan fungera som en "motor" för hela regionens blomstring och existens.

AE

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy