Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Bra att Riksrevisionen granskar Microsofts etablering i Gävle

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Nu har Microsoft anställt cirka 90 personer och det har också givit fler anställda i bland annat bevakningsbranschen, vilket är bra, men hur många av dessa bor i Gävle och Sandviken, och hur många arbetar digitalt på distans?" skriver Pekka Seitola, (M). På bilden Microsofts datahallar i Ersbo.

Bild: Markus Boberg

Annons

Jag välkomnar granskningen, då allt som glimmar inte är guld. Tidigare har jag bett politiska ledningen (S, MP, C och L) om en konsekvensanalys av Microsofts etablering i Gävle. Det finns naturligtvis positiva sidor, men även negativa sidor som att på grund av effekt-/el-brist så tränger Microsofts etablering ut andra kanske mer arbetskraftsintensiva verksamheter, samt kanske påverkar elpriset för oss vanliga konsumenter.

En av effekterna är att politiska ledningen nu med desperata beslut om kustnära vindkraftsetableringar vill förse Microsoft med rabatterad el, trots den kustnära vindkraftens negativa påverkan på bland annat vår besöksnäring och kustnära fiske. Microsoft betalar bara en bråkdel av energiskatten, några öre istället för som vi andra runt 45 öre per kwh.

Annons

Annons

Nu har Microsoft anställt cirka 90 personer och det har också givit fler anställda i bland annat bevakningsbranschen, vilket är bra, men hur många av dessa bor i Gävle och Sandviken, och hur många arbetar digitalt på distans? Det vet vi inte mycket om då Microsoft släpper ytterst lite information om sin verksamhet, med hänvisning till företagets säkerhetspolicy.

I en fråga november 2019 till den politiska ledningen, en så kallad interpellation, ställdes frågan om vilka konsekvenser som Microsofts etablering, både positiva och negativa, hade för Gävle kommun. Det vill säga frågan gällde helt enkelt om någon konsekvensanalys var gjord eller skulle göras. Det förvånande svaret var ungefär att det är bra med fossilfria datacenter, och att kommunen endast har att göra med markupplåtelsen. Kommunen är inte ansvarig för eventuell påverkan på framtida etableringar och konsekvenser orsakade av ”markupplåtelsen” – rent ut sagt den politiska ledningen duckar eventuellt ansvar för negativa konsekvenser av etableringen – svagt. En konsekvens som de inte avsade sig ansvaret var för eventuell arbetskraftsbrist. Undrar om de menar datatekniker.

Angående kärnfrågan om konsekvensanalys så var svaret: ”Vi ska på många olika sätt dra lärdom av hela beslutsprocessen och etableringskedjan från första kontakt, genom alla etableringsfaser till fullbordad etablering", det vill säga ingen som helst konsekvensanalys gjordes och kommer heller inte att göras.

Annons

Jag är fullt medveten om att när Microsoft ställde frågan och kommunen bestämde sig för att låta dem etablera sig så var det Alliansen som styrde i minoritet, och det var både bråttom och hemligt, vilket troligen ledde till att vissa genvägar togs i processen, vilket också kommunrevisionen har påpekat. Att det inte gjordes en analys då försvarar dock inte att det inte görs en nu och att det kanske leder till bättre beslutsunderlag i framtiden.

Ska tilläggas att Riksrevisionen är en oberoende myndighet under riksdagen och granskar regeringens och myndigheternas genomförande av den beslutade politiken.

Pekka Seitola (M), kommunfullmäktigeledamot, Gävle kommun

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy