Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Stå upp för de som mördas i kampen för miljön

Den 10 december är den internationella dagen för mänskliga rättigheter.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Regnskog i Brasilien har avverkats. "Särskilt ökar hoten mot de som skyddar skog – till exempel Amazonas regnskog i Brasilien, som nu avverkas i en rasande takt och driver på klimatkrisen", skriver Karin Sundqvist.. Foto: TT/arkiv

Annons

Läget för världens miljöförsvarare är akut. Under dagen för mänskliga rättigheter sätter vi strålkastarljuset på alla de som riskerar livet för att de gör det självklara – försvarar vår natur.

Kampen för att bromsa klimatkrisen och massutdöendet av jordens arter har blivit farligare. Förra året uppnåddes ett nytt dystert rekord då minst 227 miljöförsvarare dödades runt om i världen, enligt organisationen Global Witness. Dessutom trakasserades, hotades och fängslades tiotusentals. Troligtvis handlar det om betydligt fler då mörkertalet är stort.

Annons

Annons

De vi kallar miljöförsvarare är ofta urfolk och småskaliga bönder som försvarar den mark de bor och försörjer sig på, mot gruvprojekt, dammar, oljeutvinning och storskaligt skogs- och jordbruk. När människor ställer sig i vägen och försöker hindra företagens aggressiva exploatering av naturresurser blir de måltavlor.

Särskilt ökar hoten mot de som skyddar skog – till exempel Amazonas regnskog i Brasilien, som nu avverkas i en rasande takt och driver på klimatkrisen. Skogsindustrin toppar listan över de verksamheter som står för de flesta dödliga attackerna på miljöförsvarare. Det måste få ett slut. I dag finns ingen lag som kräver att företag tar ansvar för hur deras verksamhet påverkar miljö och mänskliga rättigheter utomlands. Det duger inte!

Just nu ligger två viktiga lagförslag på EU-kommissionens bord som kan tvinga företag att ta ansvar och göra stor skillnad för miljöförsvararnas situation. Det ena handlar om att stoppa produkter till EU som bidragit till avskogning, det andra om att göra företag skyldiga att respektera miljö och mänskliga rättigheter i hela sin verksamhet.

Men förslagen riskerar att bli urvattnade eftersom starka företagsintressen trycker på. Sverige måste nu driva på så att lagstiftningarna blir skarpa och bindande. Det är vår skyldighet att stärka skyddet för dem som står upp för miljön, klimatet och artrikedomen med risk för sitt eget liv. Så klart även i vårt eget land.

Karin Sundqvist, Naturskyddsföreningen i Sandviken

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy