AnnonsLekia Gävleborg

Så bidrar Lekia till att minska barnfattigdomen: "Ingen kan göra allt, men alla kan göra något"

Det är fortfarande många som blundar för barnfattigdomen i Sverige, men hos Lekia finns det både en kraft och vilja att hjälpa och lyfta fram problemet. Precis som tidigare år skänker Lekia pengar till både Julklappshjälpen och Rädda Barnen.

– För några år sedan frågade mitt barnbarn varför vi samlar in paket. Hon sa att tomten kommer till alla barn. Jag svarade att det gör han tyvärr inte, säger Thomas Westerdahl, som driver flera Lekia-butiker i Gävleborg.

Thomas Westerdahl reagerade starkt då han läste att Söderhamn låg högt upp på listan över barnfattigdom i Sverige.

Just nu sitter barn i alla åldrar runt om i landet och skriver önskelistor till tomten, men det är inte alla som räknar ner dagarna till julafton. De vet att det inte kommer någon tomte hem till dem med säcken fylld av julklappar. 2017 kom en rapport om barnfattigdom i Sverige.

När Thomas Westerdahl, som driver flera Lekia-butiker i Gävleborg, läste den såg han att Söderhamn låg högt upp på listan.

– Jag reagerade starkt. Det gjorde, och gör fortfarande ont i hjärtat, när jag tänker på alla barn som lider och mår dåligt på grund av deras ekonomiska situation. Jag bestämde mig för att ta kontakt med Rädda Barnen för att diskutera hur vi kan hjälpa till, säger han.

Skapar både nya arbetstillfällen och skatteintäkter

Tillsammans tog de kontakt med några andra företag i Söderhamn och bestämde sig för att samla in julklappar och anordna ett event där föräldrar och barn kan hämta ut paket. Det första året kom bland annat en trebarnspappa till julklappsutdelningen för att hämta paket.

Bidra till insamlingen för julklappar till behövande barn i Söderhamn här

Han grät av glädje när han berättade att han aldrig har kunnat ge sina barn julklappar tidigare.

– När Rädda Barnen berättade om alla glada och tacksamma föräldrar och barn bestämde vi oss för att göra detta till ett permanent inslag varje jul, säger Thomas Westerdahl.

Förra året resulterade insamlingen i 900 julklappar till barn i Söderhamn.

I Gävle stöttar Lekia den ideella föreningen Julklappshjälpen, som skänker julklappar till familjer i ekonomiskt utsatt situation.

– Precis som tidigare år skänker vi ett presentkort på 10 000 kronor hos oss på Lekia, så att de önskelistor som skickas in kan bli kompletta, säger Thomas.

Inte ens en pandemi kunde stoppa Lekias arbete för att hjälpa barnen i Söderhamn. Istället för att anordna ett event förra året valde de att samla in pengar och dela ut presentkort.

Det spelar ingen roll om de swishar tio eller 100 kronor

Förra året fick de in 275 000 kronor som i sin tur resulterade i 900 julklappar.

– Det även ger ringar på vattnet för näringslivet i Söderhamn eftersom vi köper presentkort hos de lokala handlarna. Det skapar både nya arbetstillfällen och skatteintäkter, säger han och berättar att de kommer att dela ut presentkort i julklapp i år också.

Läs mer och se erbjudanden inför jul hos Lekia Gävleborg här

Även fast det är Lekia som står bakom insamlingen tillsammans med Rädda Barnen och några av kommunens företag är det en gemensam insats mellan näringslivet och invånarna i Söderhamn.

– Det spelar ingen roll om de swishar tio eller 100 kronor. Alla bidrag är välkomna och gör stor skillnad för barnen som annars hade blivit utan julklappar. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, säger Thomas Westerdahl.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Arbetarbladets redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan