Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Läsarnas egna bidrag

Läsartext
Årets Narkotikasökhund har nosat upp knark värt 771 miljoner

Varje år tilldelas en välförtjänt hund utmärkelsen Årets Narkotikasökhund. I år blev det Inner Wheel-hunden Moss.

Detta är en läsartext.

Moss i arbete. Nu har han utsetts till Årets Narkotikasökhund. Foto: Tullverket.

Annons

Inner Wheel i Sandviken stödjer aktivt flera angelägna projekt lokalt, nationellt och internationellt. Ett projekt som engagerat många medlemmar är inköp av narkotikasökhundar till Tullverket i Sverige.

"Moss, som fick årets pris, är en femårig Engelsk Springer Spaniel som arbetar tillsammans med hundföraren Christoffer Carlsson i post- och fraktflödet i södra Sverige. Moss är inköpt som nummer 70 av de 81 hundar som Inner Wheel donerat medel till Tullverket sedan projektets början år 1986", berättar Inner Wheels projektledare Kristina Rabenius.

Annons

Annons

Ekipaget har rönt stora framgångar i kampen mot smugglarna. Moss och förare finns i post-, kurir- och fraktflöden där de söker bland brev och paket som skickats från världens alla hörn. Redan efter några timmar under första arbetsdagen 2020 gjorde ekipaget ett beslag. Under 1,5 år har Christoffer och Moss sedan gjort beslag för hela 771 miljoner kronor. I snitt mer än ett beslag per arbetspass.

En av Moss främsta styrkor är att han skickligt växlar mellan stora och små doftbilder. Det är en miljöstark hund som arbetar i en svår arbetsmiljö. Han är orädd och jobbar obehindrat och fokuserat på olika underlag som plåt, betong och gummi och bland höga ljud och mycket rörelser. Han söker oförskräckt och säkert bland brev och paket på posthallens löpande band.

Moss och Christoffer är skickliga på att hitta många typer av olika preparat, till exempel amfetamin, kokain, heroin, MDMA (den verksamma substansen ecstasy), opium och cannabisgodis. Rasen engelsk springer spaniel är smidig och kommer lätt fram i trånga utrymmen högt upp på hyllor och långt in i trånga burar.

– Moss är väldigt bra på att koppla av också. När han får chansen vilar han till 100 procent. Sedan kan han snabbt sätta igång och arbeta igen när jag säger till, förklarar Christoffer.

Utmärkelsen Årets Narkotikasökhund har utsetts av en jury bestående av representanter från Tullverket, Svenska Inner Wheel, Svenska Kennelklubben och Lions Club International. Prisutdelningen sker i Svenska Kennelklubbens regi under hundmässan My Dog i Göteborg den 6–9 januari 2022.

Kerstin Jonson, Inner Wheel Sandviken

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy