Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Läsarnas egna bidrag

Läsartext
Rotary-klubbar firade 120 år – Folke Ledin hedersgäst

Sandviken Rotaryklubb och Sandviken Västra Rotaryklubb har firat att de tillsammans varit aktiva i 120 år, med en trivsam festmiddag på The Church i Sandviken med ett 60-tal gäster.

Detta är en läsartext.

Nestor Folke Ledin i berättartagen. Foto: Kerstin Jonson

Annons

Kvällens hedersgäst var Folke Ledin, tidigare rektor och välkänd Sandvikenbo, som med sina 95 år är still going strong. Han chartrade Sandviken Västra Rotaryklubb och var dess första president. Folke gav intressanta och roliga återblickar. Bland annat vittnade han om vilket lyft det blev när kvinnor välkomnades som medlemmar.

Han konstaterade att samhället naturligtvis ser väldigt annorlunda ut idag än för 50 år sedan och att klubbarnas verksamhet måste anpassa sig till detta. Däremot är Rotarys grundidéer om ökad förståelse mellan människor, vikten av att hjälpa andra och behovet av ärlighet och god vilja människor emellan minst lika viktiga idag.

Ett glatt gäng firade Rotarys 120 år i Sandviken på The Church. Foto: Kerstin Jonson

Annons

Annons

Sandviken Rotaryklubb etablerades 1951 och Sandviken Västra Rotaryklubb 1971. Båda klubbarna har under de gångna åren erbjudit sina medlemmar utmärkta möjligheter att lära känna personer i staden med andra yrkes- och livserfarenheter, och i anslutning till alla sammankomster lyssna på intressanta föreläsningar om aktuella teman. Samtidigt har man med pengar och/eller tid stöttat en mängd olika föreningar och aktiviteter i Sandviken och bidragit till olika projekt i behövande länder.

Just nu samlar klubben in pengar för att stiftelsen Rotary Doctors Sverige ska kunna fortsätta sitt hälso- och sjukvårdsarbete i Kenya med att förse avlägsna byar med rent vatten och bygga latriner. Därmed bidras till hälsa och livskvalitet, inte minst för kvinnor och barn.

Klubbarna har även stöttat Rotarys internationella projekt, till exempel för att bekämpa polio och spridningen av Covid.

Distriktsguvernör Klas Hedlund gratulerar Sandviken Rotaryklubbs president Helena Gruber. Foto: Kerstin Jonson

President Thomas Montalvo, Sandviken Västra Rotaryklubb, tillsammans med Distriktsguvernör Klas Hedlund. Foto: Kerstin Jonson

Annons

Presidenterna i de två lokala klubbarna, Helena Gruber och Thomas Montalvo, betonade att klubbarna kompletterar varandra genom att man utvecklat delvis olika mötesstrukturer och att man samarbetar där så är fördelaktigt.

Distriktsguvernör Klas Hedlund gratulerade klubbarna och delade ut utmärkelser till medlemmar som gjort betydande insatser för klubbarna. Den festliga kvällen innehöll dessutom, förutom god mat och glad samvaro, en trevlig exposé över vad som hänt i världen under de gångna årtiondena.

Gunnar Båtelsson och Thomas Montalvo

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy