Annons

Annons

Annons

Gävle

Eje Berglund bjuder på stor fyrverkerishow: "Syns från hela stan"

På nyårsafton bjuds Gävleborna åter igen på ett maffigt fyrverkeri signerat Eje och Kristoffer Berglund.

– Jag rekommenderar att man ställer sig någonstans utefter Södra Skeppsbron och ända ut mot Gasklockorna, säger Eje Berglund.

Bild: Markus Boberg, Oscar Lindström

Annons

Det traditionsenliga nyårsfyrverkeriet i Gävle blir i år av – efter ett års uppehåll. Pyroteknikerna bakom evenemanget är förstås Eje och Kristoffer Berglund, som klockan fyra under nyårseftermiddagen kommer att smälla av sina pjäser från Alderholmen.

Under cirka sju intensiva minuter ska uppskattningsvis ett par hundra kilo sprängmedel förgylla himlen över Gävle.

– Jag är ingen älskare av långa fyrverkerier, utan det ska vara bra under den tiden som det pågår, säger Eje Berglund.

Eje tillsammans med en av de största pjäserna som ska avfyras i år. Inte mindre än 13 kilo väger den. Foto: Kristoffer Berglund.

Fyrverkeriet kommer synas över hela stan, förutsatt att vädret tillåter.

Annons

– Så länge man har fri sikt så kan man se det från hela stan. Vi skjuter upp till 250 meters höjd så det syns väldigt långt. Möjligtvis kan man skönja det bort till Sandviken.

Annons

Allra bästa läktarplatsen får man mellan Gasklockorna och Sjöräddningen. Se dock till att vara ute i god tid då det brukar dra till sig en stor publik med tillhörande trafikkaos.

– Jag rekommenderar att man ställer sig någonstans utefter Södra Skeppsbron och ända ut mot Gasklockorna.

Kristoffer Berglund riggar i ordning. Foto: Eje Berglund.

Vissa är skeptiska till fyrverkerier och menar att det stör djurliv och har dålig miljöpåverkan. Eje menar dock att det privata skjutandet tenderar att minska om det finns ett offentligt evenemang. Han säljer själv fyrverkeripjäser och märkte av en ökad försäljning i fjol.

– Förra året i samband med pandemin då det inte var så mycket offentliga fyrverkerier så blev det en riktig rusning.

Eje menar också att miljöpåverkan i dagens sprängpjäser är försumbar.

– Fyrverkerierna har utvecklats så pass mycket så de är inte ett problem för miljön. Det här fyrverkeriet motsvarar runt 20 till 25 grillar som eldas en enda gång, det är de utsläppen vi har. Tungmetaller är också borta från fyrverkerier i dag.

Så här såg fyrverkeriet ut 2019.

Bild: Markus Boberg

Annons

Vad är det som lockar med fyrverkerierna?

Annons

– Det ska du egentligen fråga publiken om. För två år sedan när vi sköt så uppskattade man att mellan 15 000 och 20 000 personer var ute och tittade. Så det drar ju mycket folk. Det blev det största evenemanget i Gävle kommun under hela året.

Tidigare arrangerades fyrverkeriet tillsammans med Gävle kommun. Efter ett medborgarförslag så beslutade kommunen 2019 att inte längre lägga pengar på fyrverkeriet. Det hindrar dock inte far och son Berglund som är måna om att bjuda sin hemstad på en rejäl ljusshow.

Notan står de själva för tillsammans med sponsring från ett byggföretag. Och det är ingen billig historia, Eje uppskattar att ett sånt här fyrverkeri borde kosta omkring 200 000 om en slutkonsument hade köpt det.

Med tanke på att allmänheten bjuds på evenemanget så vill Eje uppmana folk att gärna skänka en slant till Musikhjälpen. Där har de en egen bössa som heter "Gott nytt år".

Eje Berglund med Alderholmen i bakgrunden.

Bild: Oscar Lindström

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan