Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Älvkarleby

Insändare
Är Arbetarbladet verkligen värd de pengarna?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Mediekonsumtionen förändras och färre vill idag ha tidningen i papper, medan allt fler vill ta del av den digitalt" skriver Jacob Hilding, chefredaktör, i sitt svar.

Bild: Johanna Hejdenberg

Annons

Hur kan ni förklara att det kostar 5 688 kronor per år för en tidning som blivit tunnare för varje år? Tidigare var tidningen både större till formatet och hade betydligt fler sidor. Dessutom är inte de senare nyheterna med på grund av att tidningen trycks i annat län – vilket miljötänk.

Anser ni att samhällsutvecklingen är sådan att det inte behövs några reportage? Ta till exempel onsdagar då del 1 till största delen består av veckans tv-program.

Prenumerant sedan 1960

SVAR DIREKT:

Hej!

Vi har olika slags prenumerationer som kostar olika mycket. Det du tar upp är helårspriset för vårt mest omfattande erbjudande som kallas för Total. Där ingår papperstidning sju dagar i veckan samt hela vårt digitala utbud.

Annons

Det som gör att våra erbjudanden på papperstidningen kostar mer än våra digitala erbjudanden är att kostnaderna för tryck och distribution av papperstidningen är stora. Det kostar helt enkelt mer pengar att trycka, transportera och ha tidningsbud som tidigt på morgnarna åker Gästrikland och Norduppland runt för att dela ut tidningen nästan varje dag under ett år.

Annons

Mediekonsumtionen förändras och färre vill idag ha tidningen i papper, medan allt fler vill ta del av den digitalt. Och ju färre som delar på kostnaderna för utdelningen av papperstidningen desto dyrare blir varje tidning att dela ut.

Något annat som påverkar är en minskad tillgång på tidningspapper.

Vi vet att många av våra prenumeranter vill ha papperstidningen, och vi brinner för att så många som möjligt ska ta del av vår journalistik – oavsett hur man vill göra det.

Vi försöker hela tiden hålla Arbetarbladet så färsk och uppdaterad som möjligt. Vi har journalister i tjänst dygnet runt, för att kunna ge våra läsare korrekta uppgifter när som helst och så snabbt som möjligt. Vår ambition är alltid att få med så mycket av det senaste till papperstidningen som vi kan.

Vi jobbar med att hålla nere kostnaderna för papperstidningen. Att samordna det med paketutdelning som vi gör genom tjänsten Early bird är ett sådant sätt. Ett annat är att vi samordnat trycket av tidningen till Falun sex dagar i veckan och Sundsvall en dag i veckan, tillsammans med ett stort antal andra tidningar. På så vis kan vi dela på kostnader.

Om din kostnad för prenumerationen känns stor så går det alltid bra att kontakta vår kundservice så hjälper de till med att se över betalsätt och vilka olika slags prenumerationer som vi har.

Annons

När det handlar om antalet sidor i tidningen så skiljer sig situationen för en dagstidning 2022 jämfört med hur det tidigare har varit. Våra läsare är inte som förr enbart papperstidningsläsare. De är även digitala och vi behöver se till att finnas digitalt lika mycket som i papper.

Annons

Vi har trots stora förändringar i hur prenumeranterna vill ha det hela tiden fortsatt dela ut tidningen i papper på morgnarna sju dagar i veckan, året runt. För att vi vet att det fortfarande är uppskattat av många.

Samtidigt har vi inte minskat utbudet för er prenumeranter som betalar mest. För en idrottsintresserad läsare erbjuder vi till exempel alla matcher med Gefle IF och Sandvikens IF i Norrettan, direktsända med kommentatorer. Röda dagar då det tidigare inte fanns tillgång till någon tidning alls erbjuder vi numera varje dag en e-tidning, alltså en digital tidning fast med papperstidningens utseende. Allt det ingår i Total-prenumerationen, och är en anpassning efter hur en stor del av prenumeranterna ändrat sina förväntningar på vad en prenumeration på Arbetarbladet ska innehålla.

Idag hör den vanliga papperstidningsläsaren också till den mest flitiga digitala läsaren. Många av er vill ha båda delarna.

Men vi har all respekt för att ni som prenumererar är olika – och vi försöker därför också att anpassa oss efter hur var och en vill ha det.

Att vi har hela veckans tv-tablå kvar i papperstidningen är ett sådant exempel. Idag är det många som inte alls ser på tablå-tv, eller kollar tablån på nätet. Men alla gör det inte, och vi tror att de sidorna fortsatt har ett värde för våra papperstidningsläsare. Därför är de sidorna kvar.

När det handlar om papperstidningen och miljöpåverkan så försöker vi hitta så smarta lösningar som möjligt. Att ha färre tryckerier, centralt placerade för distributionen av tidningarna som trycks i dem, där vi samordnar mer är ett exempel på det – med besparing i bland annat energiförbrukning. Då kan vi också samordna transporter i större utsträckning, så att vi kör med fulla lastbilar.

Mvh

Jacob Hilding, chefredaktör och ansvarig utgivare Arbetarbladet

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy