Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Högskolans rykte står på spel

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Vad vore några av världens bästa ”högskolor” utan sina humanistiska fakulteter och program. Ingenting. Absolut ingenting", skriver insändarskribenten.

Bild: Markus Boberg

Annons

Kommentar till att Högskolan i Gävle planerar att lägga ner nio program.

Universitet kommer från latinska ordet ”universitas” som betyder helhet. Det kallades även ”Studium generale” i latinsk språkliga länder.

Annons

Nu har Gävle en högskola, en bra sådan, men själva idén att ett högre läroverk skall vara brett och allomfattande är mycket viktigt och en hörnsten i de anrika västerländska akademierna. Man måste sätta de humanistiska ämnena högt. Vad vore några av världens bästa ”högskolor” utan sina humanistiska fakulteter och program. Ingenting. Absolut ingenting. 

Annons

Harvard, Oxford, Lund, Uppsala, Åbo, för att nämna några. Det är här i denna kataklysm och myriad av idéer, musik, humaniora, naturvetenskap och lärda som framsteg sker. Inte av trångsynta byråkrater utan lärdom och vishet som Gävle högskola nu visar prov på. Allvarligt, bekymrande och något som kommer sänka Gävles tradition som anrik kunskapsstad.

Vasaskolan grundades 1557 av Gustav Vasa, då som teologisk högskola. Det är inte många högre läroverk som har sådan anrik historia. Kanske man skulle döpa om högskolan till ”Rex Gustavus Vasa Högskola, Gefle”? Låt inte dessa byråkrater i Gävle Högskolas ledning förstöra Gävles anrika grund som lärosäte. Detta kommer få konsekvenser, dåliga sådana. Rykte och ärbarhet betyder allt, det är på väg att gå om intet med ej grundade, dåliga beslut. För Gefles anrika lärosäte, Studium Universalis!

Studia Humanitatis Exquisitus

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy