Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
X-trafik har gjort det sämre för många äldre

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Sommaren 2010 trycktes fortfarande busstidtabeller. Tvillingarna Ruoyu och Guiwei studerade på högskolan i Gävle.

Annons

Hej, affärschef Gustav Jansson och andra på Vy buss, företaget som kör stadsbussarna i Gävle!

Arbetarbladet 3 januari gav en upprörande skildring av hur illa man kan råka ut under resor hos er. Bussar kommer för tidigt, för sent eller inte alls. Chaufförer vägrar öppna för väntande skolbarn, trakasserar, skriker och svär åt passagerare, kör mot rött och på trottoarer och refuger…

Annons

Annons

Självklart kör de flesta chaufförerna efter regelboken och beter sig schysst mot passagerarna. Omkring 80 procent av resenärerna har visat sig nöjda med kollektivtrafiken, blev svaret i artikeln. Och ”de som är nöjda hör ju kanske inte ofta av sig.” Menar du, Gustav Jansson, att vi som åkt från hållplats A till hållplats B i Gävle ska kontakta dig: ”Hej, jag kom fram utan att busschauffören körde som en biltjuv eller kallade mig råtta.” ”Hej, i dag var det ingen cp-skadad 80-åring som tvingades gå av i en snödriva för att bussen stannade långt från trottoarkanten.”

Man kan undra vad som står i avtalet mellan X-trafik och entreprenören Vy. Kan parterna ha missat någon punkt om anställdas serviceinställning och om innebegreppet värdegrund?

Själv förundras jag fortfarande över X-trafiks kundfientliga åtgärder för några år sedan, då vissa hållplatser stängdes för att inte så många klev av och på just där. Men de som behövde fortsätta att göra det var mestadels gamla människor, många kanske utan andra transportalternativ. Och då X-trafik dessutom slutade sätta upp sina busstidtabeller på många befintliga hållplatser, även det till problem inte minst för många i hög ålder och mindre mobiluppdaterade. ”Vi jobbar med frågorna och utvecklas”, säger enhetschefen Therese Nilsson i Arbetarbladets artikel. Men det var inte utveckling utan avveckling.

Barbro Sollbe

X-trafik och Vy Buss har avböjt möjligheten att svara på insändaren.

/Läsarredaktören

Till toppen av sidan