Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Näringen

Insändare
Vad händer med tillgängligheten till den stadsnära naturen?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Istället för att som förr kunna ströva tämligen fritt hänvisas vi hit och dit på det mest ologiska och överförmyndaraktiga sätt. Hur ser Gävle kommun, Trafikverket och berörda företag på det här?" skriver Camilla Dal.

Bild: Markus Boberg

Annons

En bra livskvalitet innebär bland annat att ha nära till naturen och att i möjligaste mån kunna ta sig fram på cykel och som gående utan att ständigt behöva andas in avgaser och partiklar från starkt trafikerade vägar.

Naturreservatet vid Testeboån, med ingång från Näringen nära Galvanområdet liksom Skansbron och den obebyggda delen av Alderholmen som gränsar till Nyhamn, används av många Gävlebor som rekreationsområde. Här har vi kunnat promenera, träna, fågelskåda och koppla av utan att behöva ta bilen eller bussen någon annan stans. Dessutom har här funnits bra genvägar till både Strömsbro och Norrlandet. Men i samband med elektrifieringen av järnvägen till hamnen har något hänt, som inte diskuterats eller kommunicerats med oss.

Annons

LÄS TRAFIKVERKETS SVAR: Projektet med hamnbanan har försenats

Annons

Höga stängsel och taggtråd hägnar in området, delvis. Passagen från Alderholmen via en smal gångväg över ett dike har blockerats med farligt vasst skrot och skyltar som uppmanar oss att ta en annan väg. Järnvägsövergången närmast Skansbron är avstängd. Vi hänvisas till övergången närmare Näringen, men hur är det tänkt? På de nya grindarna mellan Näringen och Galvanområdet sitter en skylt som förbjuder genomfart. Är det alltså förbjudet att ta sig till Skansbron den vägen? Hur är det då med vägen som går från Redargatan? Dessutom har Gävle kommun placerat en grind med tillhörande favoritskylt (ett kapitel för sig) om att vi ”vänligen” ska välja en annan väg, precis i början av Skansbron.

Tidigare fanns en mindre öppning i grinden ut till Näringen, den användes för att gå eller cykla till naturreservatet och Strömsbro. Den passagen är nu borta och efter arbetstid och på helger går det inte längre att passera. Det märkliga är, att det går utmärkt att ta sig till båda sidor om grinden. Där kan vi stå och glo på varandra. Men passera går alltså inte. Taggtråden går ända ut till vattnet.

Istället för att som förr kunna ströva tämligen fritt hänvisas vi hit och dit på det mest ologiska och överförmyndaraktiga sätt. Hur ser Gävle kommun, Trafikverket och berörda företag på det här? Har saken ens diskuterats? Finns något intresse för dessa frågor? Vid kontakt med Gävle kommun har jag endast fått inga eller ytterst vaga svar på mina frågor.

Camilla Dal

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy