Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Gävleborg behöver fler utbildningstillfällen – inte färre

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Gävleborg har och har länge haft den lägsta utbildningsnivån i landet, det är problematiskt ur flera aspekter. Utbildningsnivå är nära förknippat till socioekonomi, ju högre utbildningsnivå desto bättre socioekonomi och vice versa. Det är även känt att barn som växer upp med vidareutbildade föräldrar i högre utsträckning själva väljer att studera vidare, medan barn som växer upp med föräldrar utan utbildning mer sällan väljer att göra det.

Annons

Högskolan i Gävle är en populär högskola som har högst andel förstasökande i landet och Gävle blev dessutom 2017/2018 årets studentstad. Nu är verkligen tiden att satsa på utbildning i Gävle, därför blir vi både förvånade och oroliga när vi hör talas om den avlövning av Högskolan i Gävle som det nu planeras för. Det är också tråkigt att det verkar vara humanioran som stryker på foten. Gävleborg behöver fler humanister – inte färre. Trots det har de humanistiska ämnen som Högskolan i Gävle erbjuder sakta men säkert minskat under en tid.

Annons

Gävleborg har en historia av att vara ett tungt arbetarlän med våra tongivande industrier, vi värnar dessa och anser att dessa ska bevaras och utvecklas. Samtidigt finns här också ett behov av fler humanistiska arbetstillfällen, vi är övertygade om att mångfalden av utbildningsmöjligheter och en varierad arbetsmarknad är någonting som gynnar länet. Det stärker vår attraktionskraft och möjliggör för intressanta möten mellan olika akademiska infallsvinklar. För att dra till med en gammal moderat valslogan; alla behövs.

För att höja utbildningsnivån i länet och för att locka fler att studera här som sedan välja att stanna kvar är det vår fasta övertygelse att Gävleborg behöver ha ett brett utbud av olika utbildningsinriktningar att välja mellan. Att veta att det finns utbildad arbetskraft att tillgå i länet kan också vara avgörande för vilka typer av företag som väljer att starta här. Vilket i förlängningen påverkar vilka som söker sig hit för arbete.

Annons

Snarare än att avlöva högskolan i Gävle ser vi ett behov av att satsa på och utveckla Högskolan i Gävle. På sikt ska målsättningen vara att även Gävleborg ska vara  innehavare av ett universitet. Gävleborg behöver fler utbildningstillfällen, inte färre!  

Patrik Stenvard (M), regionråd i opposition

Hans Olsson (M), vice ordförande i kultur- och kompetensnämnden

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy