Annons

Annons

Annons

Local Heroes 2022

Här är de nominerade till årets Local Heroes

Läsarna nominerade och en urvalsjury lyssnade, läste och valde. Nu rösterna är räknade. Här är gänget som är nominerade till årets Local Heroes-gala på Musikhuset fredag 4 mars.

Text

I alla kategorier förutom årets låt och live kommer en jury att utse vinnarna. Juryn berättar vi om senare och röstningen kommer att öppnas under nästa vecka. Så håll utkik!

Utöver kategorierna du ser här tillkommer också Arbetarbladets hederspris "Årets Local Hero" som går till någon som gjort något extra bra för Gävles musikliv, under det gångna året eller under lång tid.

Årets arrangör:

Musikhuset

Malin Van der Kaaij ordnar med galakvällen fredag 4 mars.

Bild: Simon Ridell

Skådeplatsen för årets gala kan också ta hem ett pris. Det är svårt att komma runt det faktum att Malin Van der Kaaij och company på Musikhuset har jobbat hårt för att hålla liv i det lokala musiklivet under pandemiår 2.

Annons

Annons

Kungsgårdens Musiksalonger

Emmy Persson, Amanda Jabin Fågelskiöld och Christian Stjernström ligger bakom musiksatsningen i Kungsgården.

Bild: Fredrik Selgeryd

"Hallå Sandviken!" ropade artisten Dotter när tidningen recenserade hennes spelning. Kungsgården ligger förvisso i Sandvikens kommun, men grejen med den här nomineringen är förstås att Kungsgården är Kungsgården och inget annat. Amanda Jabin Fågelskiöld, Emmy Persson och Christian Stjernström är ett föregångsexempel på hur samlade krafter kan locka nationellt omhuldade artister till "bygden".

Viktor Zeidner

Viktor Zeidner 40-årsjubilerade under det gångna året. Han kan snart 40-jubilera i antal Local Heroes-nomineringar också.

Bild: Oscar Lindström

En idéspruta av rang som aldrig ser hinder utan bara möjligheter. Under året som gått har han bland annat ordnat med ett 12-timmarsrave där sällskap om max fyra personer fick boka en timme var när restriktionerna var som allra värst. En livräddare när Gästriklands danssugna höll på att förgås att tristess. I "Slims" värld är pandemirestriktioner bara en skoj utmaning.

Gasklockorna

Gasklockorna under Gefle Metal Festival Winter edition.

Bild: Nils Palmeby

Gasklockorna hade en riktig peak alldeles innan restriktionerna gjorde oönskad comeback. Gefle Metal Festival Winter edition och Solens spelning understryker Gasklockornas viktiga ställning när det gäller att locka hit de största strax utanför mainstream.

Annons

Årets nykomling:

Linus Lindquist

Linus Lindquist. Bild: Petter Elfsberg

Annons

Gävlebon Linus Lindquist har haft ett produktivt år och radat upp singlarna tillsammans med Demofabriken. Lars Winnerbäck-smäktande "Vår himmel ikväll" är den mest framgångsrika låten han släppt hittills med över 25 000 streams på Spotify.

Mattias Boman

Bergbybon Mattias Boman är en fröjd för de som gillar gitarrdriven hederlig rock. "My brand new song" är en låt som sätter sig direkt och jo, visst tusan innehåller den ett härligt solo också.

Nano Ona

Nano Ona under ett uppträdande. Foto: Privat

Nano Ona dök upp lite från ingenstans ur Lamour Records musikerstall. Erika Axmark, som hon egentligen heter, gör atmosfärisk elektronisk musik som får huvudet att digga med och blodet att isa. Nano Ona har släppt en fullängdare med namnet "Now, not later"

Tangent Flow

Sandvikenduon Tangent Flow. Foto: Pressbild

"Memories of '83" känns som ett knastrigt och flyktigt minne av en väldigt fin stund. Sandvikenduon Tangent Flow är knappast nykomlingar egentligen men konstellationen är det – och de är här för att få dig att känna dig nostalgisk.

Årets solo:

Annons

Sven Fredrik

Sven Fredrik gör musik där trummorna får stå i fokus. Bild: Alexander Lindström.

Sven Fredrik Berglund är en välkänd musikerprofil i Gävle i egenskap av trummis i The Scrags. Men 2021 blev året då han tog klivet och solodebuterade – "med nykter livsstil kom skapandet", som Gefle Dagblad beskrev det. På den självbetitlade skivan är det trummorna som får stå i centrum. Något som gör den till ett av årets mer unika släpp från trakten.

Annons

Nano Ona

Nano Ona kan ta hem hela två kategorier. Hon är nominerad som årets nykomling också.

Seqtor 12

Albumomslaget till Seqtor 12:s "Medals".

Seqtor 12:s techno är dunkel, påträngande och alltigenom fängslande. Fullängdaren "Medals" kom tidigt 2021 och borde kunna fylla dansgolvet någonstans i en övergiven hangar i ett industriområde om den bara fick chansen.

Maneten/ DJ Davva

David Holm har nått ända fram i "Årets solo" förr, det gjorde han 2020.

Bild: Sofia Lööf

David Holm döljer sig bakom båda musikeralias. Med Manetenplattan "Hot laptop" och DJ Davvas låt "Snökaos '98" ger han Gästrikescenen en välbehövlig glimt i ögat. Men David Holm är långt ifrån bara en spjuver. Musiken är oemotståndligt dansant också.

Årets release:

Sturm Café - Fernes land

Sturm Café, Jonathan Löfstedt och Gustav Jansson. Arkivbild. Foto: Peder Andersson

Annons

Elektroniska ebm-duon Sturm Café har kallas "Gävles enda moderna kultband". Det är en uppgift som angränsar till omöjlig att sammanfatta bandet på några korta rader. Tyskspråkig hårdsynth som är mycket större utanför duons egen hemstad Gävle – den meningen kommer något sånär.

Fruktansvärld - Pengarna eller livet

Thomas Österberg och Martin Unosson i Fruktansvärld.

Bild: Simon Ridell

Att punkarna i Fruktansvärld lyckats fånga Sveriges kanske största punkbands uppmärksamhet är ett kvitto om något. Splitskivan "Pengarna eller livet" tillsammans med Lastkaj 14 är en fjäder i hatten. Med "Våran stad" tar de också upp kampen om årets Gävlelåt med utflugna indierockarna Solen.

Annons

Seqtor 12 - Medals

Seqtor 12 (William Riedler) kniper en plats bland de nominerade även på "Årets release" med technoplattan "Medals". Läs mer beskrivning under årets solo.

"Paper heart" - hyllningsskiva till Joe Hill

Jan Murén sörjde inte. Han organiserade ihop ett gäng lokala artister till en hyllningsskiva för Joe Hill.

Bild: Simon Ridell

I Gävle pågår det en ständig kamp för att hålla Joe Hills minne vid liv. Arbetsrättskämpen som är stor i USA för en alltjämt tynande tillvaro i hans svenska hemstad. Det är initiativ som hyllningsskivan "Paper heart" som är motkraften. Jan Murén heter den drivande kraften bakom skivan.

Årets band:

Sturm Café

Är det här året då Sturm Café blir en Gävleangelägenhet? Duon kniper en nominering som årets band också. Läs mer under årets release.

Annons

Fruktansvärld

Det gör även punkarna i Fruktansvärld. Läs mer under årets release.

Ereb Altor

Ereb Altor. Foto: Pressbild.

Metalbandet Ereb Altor från Gävle har fått en riktig fullträff i år med EP:n "Eldens boning". Den allra största fullträffen är den episka låten "Fenrisulven" som har över 400 000 streams på Spotify. De gjorde nyligen en bejublad spelning på Gefle Metal Winter edition.

Ryggrad

Ryggrad under en konsert i Hofors. Arkivbild. Bild: Peder Andersson

Ryggrad med Kattis Larsson i täten är ett av stans starkare liveband och frekventa med att ställa sig på scenen. I år har de bland annat släppt ett av Joe Hill-plattans starkare spår "Luffaren".

Årets musikvideo:

Avra & Ida Long - "I'm off with you"

Avra är elektroniska musikproducenten Alexander Holmqvist som har en tveklös känsla för avskalade och eleganta "hooks". Hittills har han haft Ida Long vid sin sida och tillsammans har de skapat en bangermaskin där nu det visuella fått ett uppsving i och med videon till "I'm off with you". Videon är filmad av Michael Tebinka. Idén och koreografin till videon är Ida Longs verk.

Annons

Inbäddat innehåll

Nea Linnix - "Insomniac"

Nea Linnix heter egentligen Linnea Larsson.

Bild: Simon Ridell

Annons

Unga Valbotjejen Nea Linnix har tagit Studio Bankvalvet till hjälp både till hennes italodisco-doftande första låt "Insomniac" och videon till densamma. En video som kan innehålla spår av 80-tal.

Inbäddat innehåll

Ember Twin - "Beautiful liar"

Gothiga synthpunkarna i Ember Twin sätter verkligen estetiken till punkt och pricka med videon till "Beautiful liar" som är filmad och regisserad av Ida Nyström.

Inbäddat innehåll

Seqtor 12 - "Circles of dust"

Seqtor 12 har chans att ta storslam under Local Heroes-galan och är nominerad i inte mindre än tre kategorier. Videon till atmosfäriska "Circles of dust" är filmad och regisserad av Ibrahim Tunc.

Inbäddat innehåll

Årets live:

Rikard Sjöblom och Amanda Örtenhag

Rikard Sjöblom och Amanda Örtenhag har kamperat ihop under 2021. Foto: Rikard Sjöblom

Två välbekanta namn i den lokala musiksvängen som under 2021 ställde sig på scen tillsammans. Bland annat i Kungsgården men också på Musikhuset och aldrig till någons besvikelse. Gitarrspel och sång av högt snitt.

Annons

"Live från vardagsrummet" med Markus och Michaela Odby

Annons

Markus och Michaela Odby underhåller hemifrån.

Bild: Catharina Hugosson

Förra årets vinnare av hederspriset "Årets Local Hero" blir i år nominerade i årets live – och varför inte? Pandemin har fortsatt i allra högsta grad och Markus och Michaela Odby har fortsatt att underhålla med livestreaming från deras eget vardagsrum. Uthållighet

Ryggrad

Ryggrad är nominerat till årets band också. I år har de bland annat spelat på Joe Hill-gården och Musikhuset.

Nonsa

Nonsa under en spelning på Musikhuset i höstas.

Bild: Simon Ridell

Unga killarna i Nonsa har skapat sig ett starkt följe lokalt redan. Det visade sig om inte annat när Musikhuset och Arbetarbladet ordnade med en Local Heroes-spelning i höstas. Nonsa spelar indierock och sångaren Simon Fernström för tankarna till en viss Thåström stundtals. Har i år släppt låten "Bergen av skugga".

Årets producent:

Avra

Avra (Alexander Holmqvist) är nominerad också i årets musikvideo.

Maneten/DJ Davva

David Holm är nominerad även i årets solo.

Demofabriken

Demofrabriken är ett musikkollektiv som har sitt finger med i spelet i mycket av den lokala musiken. I år har de bland annat har de bland annat funnits vid Linus Lindquist och AileeN:s sida för att nämna två. En lokal popfabrik.

William Blackmon

William Blackmon vid spakarna. Foto: Arkivbild

Annons

William Blackmon sitter i sin studio "The Overlook" i Musikhuset och fixar och donar för band som False Highs, Apocalypse Orchestra, Fruktansvärld och sitt eget band Gadget förstås.

Annons

Årets låt:

Illumin8 - "Yume"

Illumin8 är en världsresenär av rang.

Bild: Jacob Sandström

Multispråkiga rapparen Jon Dahlberg visar upp sina färdigheter på den drömska, luftiga och svävande "Yume". Låten är som en luftgropsfri flight över världen.

Metin, Emil Harrysson och Louis - "För dig"

Singelomslaget till "För dig".

Metin Bardakci och boxaren Emil Harrysson förstod vad som gick hem 2021. Gästriklands Hov1? Ja, på god väg i alla fall – "För dig" börjar närma sig 200 000 streams på Spotify.

Ereb Altor - "Fenrisulven"

Ereb Altor är metal. Vikingametal. Det är tryck i grejerna så att säga. Men i år fick bandet en riktig succé med den episka och vackra "Fenrisulven" som streamats över 400 000 gånger

Avra & Ida Long - "I'm off with you"

Avra kan ta hem ett par priser.

Bild: Nils Palmeby

Alexander Holmqvist och Ida Long har chansen att prisas i flera kategorier för låten "I'm off with you".

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan