Annons

Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratiskCoronaviruset

Jenny Wennberg
Äntligen!

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Coronarestriktionerna hävs den 9 februari. Ett glädjens besked. Foto: Marko Säävälä / TT

Annons

"Vi har klarat av att hålla ihop när det verkligen gäller."

Med bland annat de orden lämnade Magdalena Andersson besked om att coronarestriktionerna nu slopas. Två år in i pandemin verkar livet äntligen kunna återgå till det normala. Den 9:e februari 2022 kommer Sverige och våra liv inte längre präglas av restriktioner. Vad de flesta av oss känner är nog lättnad.

Men både regeringen och Folkhälsomyndigheten var också tydliga med att pandemin ännu inte är över. Vi befinner oss dock slutligen i ett läge där Covid-19 inte längre juridiskt kommer klassas som en allmänfarlig sjukdom i Sverige.

Att det här beskedet kan lämnas kan vi tacka vaccinen för. För det är vaccinationerna som gör det möjligt att häva restriktionerna.

Annons

Två år är lång tid att leva med de åtgärder spridningen av coronaviruset tvingat fram. Det har begränsat människors liv, påverkat arbetsmarknaden negativt, lett till att samhället och våra liv som vi kände dem före 2020 kastats över bord och ersatts med en väldigt begränsad tillvaro.

Annons

Trots att restriktionerna tas bort är dock inte pandemin över. Vilket också poängterades gång på gång under torsdagens presskonferens. Det innebär också ett osäkerhetsmoment när Sverige till sist blir restriktionsfritt. Men med stora delar av befolkningen vaccinerad, idag har 80 procent av alla över 50 tagit sin tredje dos, framstår det också som rimligt att restriktionerna slopas. Eftersom Omikronvarianten ger mildare symptom än tidigare varianter stärker det också argumenten för att öppna upp samhället.

När pandemin började hade vi bara skyddsutrustning för 1400 vårddygn och 5000 provtagningstillfällen i Sverige. Det får aldrig hända igen.

Men samtidigt har Covid-19 visat sig vara oberäknelig. Och genom hela pandemin har positiva besked om lättnader av restriktioner följts av bakslag, vilket gör det svårt att korka upp champagnen riktigt än. I en pandemi ackumuleras kunskaperna i realtid och beslut måste fattas utan att kunna göra det med bas i exakta faktaunderlag. Om beskedet om att slopa samtliga restriktioner är korrekt eller inte kommer visa sig framöver. Men att läget är ett helt annat än det var i februari 2020 är tydligt för alla.

Ett orosmoment är fortsatt alla de som fortfarande är ovaccinerade. Av de som vårdas på IVA är majoriteten ovaccinerade. Över en miljon svenskar har fortfarande inte tagit sin första dos. De människorna betyder en risk för sig själva, men också för andra Det går dock inte att anpassa ett helt samhälle till en minoritet som aktivt valt att inte skydda sig mot pandemin. Och idag är tillräckligt många vaccinerade för att svensk sjukvård ska kunna hantera den smittspridning som finns och de som blir så sjuka att de behöver vård.

Annons

Annons

Magdalena Andersson kallade beskedet för "vaccinåterbäring". Det är bra att Andersson fortsätter understryka vikten av att vaccinera sig, risken finns trots allt att större grupper kommer börja slarva med vaccinationerna när samhället nu öppnas till sist.

Det riktigt stora arbetet återstår också fortfarande. Och det är att rusta Sverige till ett samhälle som är redo för nästa kris. Vad pandemin visat oss är att Sverige genom privatiseringar, besparingar och politisk naivitet blivit till ett land med små reserver och obefintlig beredskap. Omsorg och vård kan inte bedrivas som en bilfabrik, men det har skett, inte minst i regioner och kommuner styrda av partier som Moderaterna och Kristdemokraterna. Och resultatet blev förödande.

När pandemin började hade vi bara skyddsutrustning för 1400 vårddygn och 5000 provtagningstillfällen i Sverige.

Det får aldrig hända igen.

Till toppen av sidan