Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Bensin, hundar, krig och en förfossil värld

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

En hund fyller år. Foto: Göran Greider.

Annons

Hela Sverige pratar om priset på bensin och diesel. Hela Sverige? Nja, knappast de som har det riktigt bra ställt och som så länge gynnats av olika skattesänkningar. Men åkare, bönder och folk på landsbygd och i glesbygd har av naturliga skäl knappast kunna tänka på annat, särskilt sedan kriget bröt ut och oljepriserna skenat (även om de sjönk lite förra veckan). De höga drivmedelspriserna har blivit en närapå existentiell fråga. I mångas ögon har desperationen lyst.

Värnskatten borde omedelbart återinföras, även om den kanske nu ska kallas beredskapsskatt.

Nu kommer ett åtgärdspaket från regeringen som verkligen är omfattande. Finansministern klargjorde under presskonferensen visserligen att det är exceptionella tider och att krigets konsekvenser påverkar oss alla och att det är omöjligt att helt undvika påfrestningar. Men skatten på bensin och diesel föreslås nu sänkas med ungefär 1.30 per liter från 1 juni och det sa gälla fram till oktober. Redan innan den 1 juni sänks skatten med ytterligare femtio öre.

Annons

Annons

Räcker det? Högeroppositionen anser förstås inte det. Men regeringen menar att mer går det inte att sänka eftersom EU-kommissionen sätter käppar i hjulet för det. Och så är det – moderaterna agerar populistiskt när de ger sken av att det hindret är lätt att förhandla bort. Det är det inte.

Varje bilägare får också ett särskilt stöd på en tusenlapp och för dem som bor i så kallade stödområden blir det 1500 kronor. Regeringens krispaket uppgår sammantaget till cirka 14 miljarder – sannerligen inga småsummor. Samtidigt ska också elpriskompensationen förlängas för södra och mellersta Sverige, stöder för att övergå till elbil ökas (klimatbonus) och bostadsbidraget höjas. På sikt ska också reseavdraget förbättras.

Räcker allt detta för att häva den tilltagande ångesten över att inte klara vardagsekonomin på grund av ökade levnadskostnader. Det är det naturligtvis ingen som vet. Men det är ett efterlängtat paket regeringen presenterar.

Det pågående ryska anfallskriget har spetsat till alla frågor om grön omställning. Med tiden lär också skattefrågorna spetsas till på ett annat sätt: Alla resurser som nu ska gå till förvaret och till bensinskattesänkningar borde leda till att högeroppositionen börjar fatta att det nu krävs högre beskattning av de välbeställda för att klara finansieringen av allt detta. Värnskatten borde omedelbart återinföras, även om den kanske nu ska kallas beredskapsskatt.

*

Kriget trycker en mot marken. Bilderna på sönderbombade hus och till och med sjukhus och på flyende människor tränger sig dagligen och stundligen in i medvetandet. Mörkret sipprar in, även om man går under en blå himmel i solen och hör talgoxar.

Annons

Annons

Jag läser om en ung kvinna som burit sin gamla hund kilometer efter kilometer till en polsk gränsövergång. Och det kan inte hjälpas: det där berör så starkt, att krigsdrabbade människor ändå månar om sina husdjur.

En sak som slagit mig och säkert många andra är att de ukrainare som flyr från kriget ofta har med sig en hund eller en katt. Jag läser om en ung kvinna som burit sin gamla hund kilometer efter kilometer till en polsk gränsövergång. Och det kan inte hjälpas: det där berör så starkt, att krigsdrabbade människor ändå månar om sina husdjur. Att känna medkänsla för hundar och katter är inte eskapistiskt eller ett meningslöst gullande – det är konstigt nog ett sätt att träda i kontakt med krigets följder.

Jag tittar på min egen hund. Hon vet ingenting om krig och bombningar. Hennes dimmiga gråstarrsögon ser på mig. En morgon fyller hon 14 år. Hon är döv sedan några år. Hon har det kämpigt när hon ska gå trappan upp till andra våningen på kvällen och ännu kämpigare när hon ska gå ner. Vi inser att hon är gammal och kanske inte har mer än något år kvar hos oss. Varje gång jag tänker på det rusar känslorna till och man är helt försvarslös inför dem.

Jag ser på min gamla hund och tänker på kriget.

*

På en skogspromenad stannar jag till och stirrar in i den gamla förfallna ladan. Den är på väg att rasa samman. Alldeles sned och vind är den. Därinne i mörkret står några gamla jordbruksmaskiner – de ser ut att vara från tiden före den fossila energins stora omvälvning. Nästan längtansfullt blickar jag in i dunklet.

Annons

Annons

Det fridfulla, förfossila dunklet i en förfallen lada- Foto: Göran Greider

Det gamla fattig-Sverige var hemskt. Men en människa som ur den klev rakt in i vår värld skulle förmodligen bli vettskrämd över alla maskiner och motorer som hörs och dånar och luktar: Bilar, lastbilar, traktorer, skotrar, motorsågar.

En sådan människa skulle kanske längta tillbaka till det där fridfulla  dunklet i den gamla ladan.

Annons

Annons

Till toppen av sidan