Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Hetaste valfrågorna – så tycker Arbetarbladets läsare

Äldreomsorg, sjukvård – tätt följt av kriminalitet och vindkraft. Det är viktiga valfrågor, anser Arbetarbladets läsare. Skola och förskola, samt drivmedelspriser är också sådant som berör i vardagen.

Ensamstående mamman Aina Bataeva, här med dottern Ania, 3 år, är en av de Sandvikenväljare tidningens nyhetschefer Johanna Hejdenberg och Linda Lundin pratade med under ett besök i Norrsätra.

Bild: Jenny Lundberg

Annons

Det är mindre än sex månader kvar till valet. Arbetarbladet kommer att satsa på journalistik om de frågor som är viktiga för er väljare. Vad är viktigt för att få vardagen att gå ihop? Hur fungerar barnens skola och finns det plats på en förskola som känns trygg och ligger nära eller med goda pendlingsmöjligheter till hem och jobb? Hur tas din mormor omhand, är det någon som ser till att hon får i sig näringsriktig mat varje dag.

Ja, eller vad är egentligen de viktigaste för er? Det ville vi ta reda på.

Utanför ett av de höga flerfamiljshusen i Norrsätra träffar vi den ensamstående sexbarnsmamman, Aina Bataeva.

– Mår mina barn bra och trivs, då är det bra, säger hon om vad som är viktigt för henne.

Annons

Yngsta dottern, Anisa, är 3 år. Sedan hon var 20 dagar har Aina haft ensamt ansvar för henne och sina andra fem barn. De är i blandade åldrar och går i förskola och skola.

Annons

– Funkar det för dem så funkar det för mig.

Hon arbetar inom kommunens omsorg så självklart är arbetstider och villkor där viktiga.

– Jag är timvikarie och får flera erbjudanden varje dag om att jobba, säger hon.

Jobb har hon alltså, om hon kan tacka ja med kort varsel.

Äldreomsorgen som står för majoriteten av arbetstillfällen inom den kommunala omsorgen är högt prioriterad av många.

– Det är jätteviktigt att de äldre får bo på boenden, så att de inte sitter ensamma i hemmet, konstaterar en annan av de vi träffar på i Norrsätra. Även hon arbetar också själv inom omsorgen.

Du måste titta bort när du tankar

Frågan om de äldre och den verksamhet som finns för dem sticker ut. När vi nyhetschefer på Arbetarbladet skickade ut en digital enkät till alla läsare vi har epostadresser till svarade överlägset flest att sjukvården och äldreomsorgen var viktigaste områdena för dem i valet.

Därefter följde kriminaliteten, skola och förskola.

Det var innan den riktiga chockhöjningen av bränslepriser, en viktig fråga för de vi träffar på vårt besök på plats i Sandviken. Det har då hunnit gå en månad och priset på en liter bensin på 22,50 kronor och på diesel mellan 24,50 och strax under 26 kronor.

– Du måste titta bort när du tankar, det gör jag, säger en av de vi talar med. Han jobbar i Gävle och börjar redan klockan 05 på morgonen. Han pendlar dagligen med bil och den ökade kostnaden är kännbar för honom.

Annons

Annons

Arbetarbladets nyhetschefer på valturné för att ta reda på vilka som är de hetaste frågorna som berör i vardagen och kommer avgöra hur, i det här fallet, Sandvikenborna röstar i höst.

Bild: Jenny Lundberg

Vi vill också veta om det finns specifika frågor som är extra viktiga lokalt för er. I den digitala enkäten är det många som svarar att frågan om att bygga eller snarare inte bygga vindkraft är viktig. Flera är starkt emot planerna på vindkraftsutbyggnad i södra delarna av Gävle kommun.

Landsbygdsfrågor och ytterområden är en annan lokal fråga som nämns, liksom höjda skolresultat och minskad segregation. Även klimatet nämns.

Om du vill göra din röst hörd genom att bli en del av vår läsarpanel som vi kommer återkomma till inför valet så hör av dig till oss! Mejla eller ring:

linda.lundin@arbetarbladet.se, 026/27 88 14.

johanna.hejdenberg@arbetarbladet.se, 026/15 93 38.

Fakta

Viktigaste områdena i valet – enligt vår läsarenkät

1. Sjukvården

2. Äldreomsorgen

3. Kriminaliteten

4. Miljö och Klimat

5. Skola och förskola

6. Segregation och integration

7. Arbetsmarknad

8. Buss- och tågtrafik

9. Vägnätet

10. Internetleverans och mobiltäckning

Aina Bataeva har bott i totalt 16 år i Norrsätra, först ensam och när hon gifte sig flyttade hon tillbaka till samma höghus men en annan lägenhet. Hon trivs här och upplever att barnen också har det bra på skola och förskola.

Bild: Jenny Lundberg

Annons

Annons

Till toppen av sidan