Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratiskKriget i Ukraina

Göran Greider
Zelenskyj vinner över Putin

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Volodymyr Zelenskyj. Här i kostym. annars oftast i vardagligare klädsel. Foto: SKD.

Annons

Det var egentligen ett förvånansvärt lågmält tal som Ukrainas kämpande president höll inför Sveriges Riksdag på torsdagsförmiddagen – inga gälla heroiska tonfall, ingen högtravande retorik. Och just därför gjorde det ett så starkt intryck. Volodymyr Zelenskyj berättade om ödelagda städer och om att Ukraina slogs både för sin egen frihet och Europas frihet. Han hade också modet att mot slutet tala om återuppbyggnaden av ett sönderslaget land och han bjöd in svenskar att delta i det arbetet. Och så satt han i vardaglig klädsel och talade.

Ingen vet hur detta anfallskrig ska sluta. De enda goda nyheterna mitt i bestörtningen och sorgen är att ukrainarna kämpar väl gentemot ockupationsmakten. Och att den ryska krigsmaskinen inte alls har nått de snabba framgångar som Kreml hoppats på. Detta sistnämnda faktum kan på sikt visa sig vara ganska avgörande för hela den säkerhetspolitiska debatten. I mer än ett årtionde har det hävdats att den ryska krigsmakten upprustats alltmer och blivit allt mer effektiv. Det verkar helt enkelt inte vara så.

Annons

Annons

Han vill rida på en snabbt uppflammande opinion, men bidrar snarare till att stärka den allmänna oron bland svenska folket

Därmed försvagas, menar jag, också argumenten för att Sverige så snabbt som möjligt måste gå med i Nato. Moderatledaren har ju nyligen gjort ett mycket populistiskt utspel när han lovar att Sverige, om han får leda en regering efter höstens val, omedelbart ska ansöka om svenskt Natomedlemskap. Han vill rida på en snabbt uppflammande opinion, men bidrar snarare till att stärka den allmänna oron bland svenska folket.

Och inte bara det: Utspelet är i grunden ogenomtänkt. Kristersson har till och med fått kritik av förre moderatledaren Carl Bildt, som självklart menar att ett svenskt Ja till Nato förutsätter att alla de stora partierna – inklusive socialdemokraterna – i så fall måste vara med på det.

Det är givetvis en helt riktig demokratisk procedur.

I sitt impulsiva utspel har moderatledningen förmodligen också glömt att ett beslut om att överlämna svensk makt till främmande makt – vilket ett Natobeslut skulle innebära – måste tas i riksdagen med kvalificerad majoritet. Det räcker med att en fjärdedel av riksdagen säger Nej så blir det inget av.

Det är givetvis en helt riktig demokratisk procedur. Säkerhetspolitiska beslut som får konsekvenser för årtionden framåt, och i det här fallet innebär anslutning till en försvarsallians som har kärnvapen i arsenalen, får inte tas lättvindigt.

Annons

Den svenska politiker som hitintills bäst hanterat krisen, som är den största geopolitiska jordbävningen sedan den folkrättsvidriga Irakinvasionen 2003, är statsminister Magdalena Andersson. Hon har behållit lugnet samtidigt som hon uttryckt sin solidaritet med det ukrainska folket. Att hon bjöd med moderatledaren till en militärövning i veckan var också klokt och ingav nog många en känsla av att nationell samling är viktigare för henne och (s) än partipolitiskt taktiserande.

Annons

Då kommer Ukraina att vara ett land där medborgarandan och känslan för den egna staten stärkts

Men tillbaka till Zelenskyj. Han leder i krigstid nu ett Ukraina som visserligen ödeläggs, men där det som föds snabbt också är en ny känsla av gemenskap bland ukrainarna – både rysktalande och ukrainsktalande. Det är ännu långt till freden, men en dag kommer den. Då kommer Ukraina att vara ett land där medborgarandan och känslan för den egna staten stärkts, vilket sannolikt kommer att göra det lättare att bygga upp landet, bekämpa korruption och utveckla landet.

Vladimir Putin då – i bästa fall innebär detta vanvettiga anfallskrig att hans dagar vid makten är räknade. Ryska familjer kommer snart att en masse nås av beskedet att deras söner stupat i ett meningslöst krig mot ett folk, det ukrainska, där många har vänner och släktingar. Putin steg fram ur gamla KGB, men tog den politiska makten i ett söndertrasat Ryssland som på nittiotalet föll mot en avgrund, med massarbetslöshet, alkoholism och en våldsam nyliberal chockterapi där offentliga tillgångar privatiserades snabbt och lades i händerna på en grupp oligarker.

Annons

Putins dröm om att återupprätta Rysslands heliga gränser kan sluta i att hans välde når ett slut.

Ryssland har idag en platt skatt på 13 procent – en nyliberal dröm som gynnar de allra rikaste. Dessa oligarker har bestulit det ganska fattiga ryska folket på pengar och framtidstro. Och oligarkernas band till Kreml har skapat ett slags gangstervälde som alltmer gått från att vara allmänt auktoritärt till att bli närapå totalitärt.

Hur länge till håller det? Vladimir Putins dröm om att återupprätta Rysslands heliga gränser kan sluta i att hans välde når ett slut.

Putin sitter allt ensammare vid sitt överdimensionerade konferensbord. Ibland håller han tal som osar av den värsta sortens nationalism. Volodomir Zelenskyj, däremot, talar för ett folk som slåss för sin frihet och han gör det med en mirakulöst antiheroisk hållning.

Zelenskyj vinner över Putin.

Annons

Annons

Till toppen av sidan