Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Jacob Wallenberg går inte fri från muthärvan

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Jacob Wallenberg. Foto: TT.

Annons

Styrelsen för telekombolaget Ericsson beviljades inte ansvarsfrihet på stämman i veckan. Det betyder att självaste Jacob Wallenberg pekades ut i en muthärva som på kort tid sänkt storbolagets börsvärde med väldigt många miljarder. Det är faktiskt historiskt. Han är den tyngsta makthavaren i svenskt näringsliv och styrelseledamot i kanske det viktigaste svenska storföretaget, Ericsson.

Först kommer pengarna, sedan moralen. Det borde stå på en knapp på Wallenbergs kavaj.

Ekonomijournalisten Andreas Cervenka sammanfattade läget i en skarp krönika samma dag: ”Den som bidrar till att finansiera en terrororganisation riskerar fängelse. I det svenska näringslivet kan det ge förnyat förtroende och höjd lön.” För så är det: Styrelsen får sitta kvar, den väljs om, trots kritiken. Och det som det handlar om är misstankarna om att Ericsson använt sig av mutor för att kränga sina produkter och tjänster i Mellanöstern – och det är alltså mutor som kan ha gått till Islamska staten. Amerikanska justitiedepartementet, som tidigare bötfällt Ericsson, undersöker saken och medan det pågår vill eller kan Ericsson inte gå ut med fler uppgifter om mutmisstankarna.

Annons

Annons

Telekombolaget Ericsson har fått ett tvivelaktigt rykte efter att det visat sig att bolaget inte dragit sig för att använda sig av mutor. När Ericsson bötfälldes av amerikanska myndigheter för korruptionsöverträdelser 2019 markerade bötesloppet ett rekord: En miljard dollar. Så här skrev amerikanska justititedepartementet om boten: ”Ericsson korrupta beteende involverade höga chefer och sträckte sig över 17 år och minst fem länder, allt för att på ett felaktigt sätt försöka öka vinsten”. Det har också visar sig att Ericssons höga chefer har  fått kraftiga löneökningar under de år som mutanklagelserna gäller.

Hur allvarligt är detta? Svar: Det är riktigt, riktigt allvarligt. Ericssonskandalen har i viss mån skuggats av anfallskriget mot Ukraina och därför inte exploderat så starkt som annars hade blivit fallet.

Just Jacob Wallenberg har ju hårt kritiserat Ryssland för brottet mot folkrätten. Det är bra. Men det var inte länge sen Jacob Wallenberg gick i spetsen för att försvara svensk vapenindustris samarbete med diktaturen Saudiarabien. Från hans kontor utgick den berömda DN-debattartikel där 31 direktörer förklarade att det är livsavgörande att Sverige handlar även med de värsta diktaturerna.

Först kommer pengarna, sedan moralen. Det borde stå på en knapp på Wallenbergs kavaj.

Annons

Annons

Till toppen av sidan