Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

Arne kunde "allt" om Bomhus äldre historia – hade unik förmåga att berätta

Arne Hedling har avlidit den 22 februari efter en tids sjukdom, 88 år gammal. Arne sörjs närmast av sambon Inger, dottern Kajsa, sonen Peter med familj samt släkt och många vänner.

Under många år var Arne vice ordförande och hedersmedlem i Bomhus Hembygdsförening. Han hade stort intresse och imponerande kännedom om Bomhus äldre historia, som han synliggjorde genom värdefullt dokumentationsarbete. Redan på 1980-talet gjorde han intervju- och filminspelningar av sin far och faster när de berättade om livet i Bomhus vid tidigt 1900-tal. Arne flyttade 1979 från Bomhus till Hagaström men det var ändå orten Bomhus som låg honom varmast om hjärtat.

Stadsvandring på Fliskär 28 aug 2018, start på Bomhus Hembygdsgård med Arne Hedlings föredrag med bildspel om Fliskärs äldre historia. Foto: Privat

Arne delade frikostigt med sig av sitt kunnande via föreläsningar i studiecirklar, vid publika evenemang, visningar av Hembygdsgårdens samlingar och guidningar på Stadsvandringar. Han berättade även egna minnen från uppväxttiden i Nygårdarna och Holmsund och om sitt yrkesliv, som börjat redan i 14 års ålder. Arne hade en unik förmåga att fängsla åhörare med målande berättelser om livet förr, kryddade med stor humor och spjuveraktig glimt i ögat.

Annons

Annons

Efter treårig utbildning vid Gefle Warfs mekaniska verkstad fick 17-årige Arne anställning vid Korsnäsbolagets maskinverkstad. Redan som ung var Arne en aktiv modellbyggare, liksom sin far och farfar. Det upptäcktes av bolaget som gav Arne uppdraget att på fritiden bygga utbildningsmodeller i miniatyr av fabrikens maskiner. Efter 15 år lämnade Arne bolaget för 5 års arbete i modellverkstaden hos konsultbyrån Lennart Palm AB, en mycket lärorik och intressant tid, framhöll Arne ofta.

Arne var tidigt intresserad av olika lagsporter som han utövade i IK Huge, även som tränare, ledare och mångårig styrelsesekreterare. Han var även aktiv i IFK Gävle och Gästriklands Idrottsförbund. Sång var ett annat stort intresse och Arne sjöng i ABF-kören i Bomhus i 30 års tid.

Vid 37 års ålder, år 1970, fick Arne anställning på Skogsmuseet Silvanum i Gävle som föreståndare och museichef. Under 18 år kom en rikhaltig verksamhet att byggas upp med välbesökta utställningar, hantverksmässor och årliga evenemang, som valborgsmässofirande med manskörssång, påskfirande med ”glad jazz” och Valls Hage-dagar med musikunderhållning.

År 1985 startade Arne AH Modeller HB och kunde nu på heltid ägna sig åt modellbygge, han pensionerade sig först vid 82 års ålder! Dottern Kajsa började efter några år i företaget och driver det vidare idag. Flera stora uppdrag utfördes, exempelvis modell över Korsnäs industriområde till InfoCenter, Skogens Hus på Skansen och Laxens Hus vid Mörrumsån. På fritiden byggde Arne modeller av äldre fartyg, bland annat briggen Gerda. Han var även engagerad i uppbyggnadsprojektet av nya Gerda. Arne sörjde när Gerda definitivt avseglade österut till annan hamn. Han drömde om att få se sin vision förverkligad: Briggen Gerda välexponerad på Slottstorget i Gävle, öppen för allmänheten med visningar och servering, med ett minimum av underhållskostnader.

Annons

Annons

Arne ställde välvilligt upp som värd vid Hembygdsföreningens sammankomster, underhöll ofta med sång a capella och kåserier med Bomhusanknytning.

Arne var en inspirerande person, som med glatt humör, vänlig och positiv framtoning alltid lyckades skapa trivsam och gemytlig stämning – fina egenskaper som många både inom och utom Hembygdsföreningen satte stort värde på. Arne var snäll och omtänksam och hade den unika förmågan att han såg alla, såväl gamla vänner som nya bekantskaper kunde känna sig inkluderade i en gemenskap.

Vi är många som har glada och fina minnen av allas vår Arne att minnas och vårda.

Men, saknaden är så stor, så stor hos

Vännerna i Bomhus Hembygdsförening

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan