Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

Insändare
Nu krävs tillstånd för uthyrning av elsparkcyklar i Gävle

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Kopplat till de nya föreskrifterna ställer kommunen även krav på att vissa villkor upplevs, till exempel att aktörerna själva ansvarar för att hämta upp, ställa ut, ladda, laga och förflytta fordon som står olämpligt", skriver Gävle kommun. Foto: TT

Annons

Svar på insändarna "Ryde gör som de vill i regellöst land" och "Samla ihop och frakta bort dem"

Från och med 1 april 2022 är det tillståndspliktigt att etablera uthyrning av elsparkcyklar eller andra ”enpersonsfordon” enligt Gävle kommuns lokala trafikföreskrifter. Det innebär att varje aktör inom elssparkcykelbranschen som vill etablera sin verksamhet i Gävle kommun behöver ansöka om tillstånd för platsupplåtelse enligt ordningslagen hos polisen.

Annons

Annons

LÄS MER: Trots Rydes kritik – nya regler för elsparkcyklar klubbade i Gävle

De nya föreskrifterna innebär i korthet att polistillstånd krävs för att etablera verksamhet, aktörer som etablerar uthyrning av elsparkcyklar får betala en årsavgift på 1 200 kronor per fordon, och ett tak på max 600 elsparkcyklar i kommunen per säsong införs. Inom vissa områden tillämpas också en lägre hastighet, där elsparkcyklar bara får framföras i sex kilometer i timmen i stället för 20 kilometer i timmen, och en maxhastighet på 15 kilometer i timmen nattetid.

Kopplat till de nya föreskrifterna ställer kommunen även krav på att vissa villkor upplevs, till exempel att aktörerna själva ansvarar för att hämta upp, ställa ut, ladda, laga och förflytta fordon som står olämpligt. Kommunen har i sin tur möjlighet att utföra korttidsflyttar av fordon som står olämpligt parkerade, medan ett eventuellt beslagtagande är en fråga för polisen. Via aktörernas bokningssystem ska även parkeringsbestämmelser och andra förhållningssätt tydligt framgå för användarna. Det är därefter också den enskilde användarens ansvar att framföra och parkera fordonet på ett korrekt sätt.

Annons

För kommunen är det viktigt att föra en god dialog med alla aktörer innan och under etablering i syfte att främja näringslivet och skapa en trygg trafikmiljö för medborgarna.

Gävle kommun, Livsmiljö Gävle

Till toppen av sidan