Annons

Annons

Annons

Vi saknar en mycket god vän och diskussionspartner

Som meddelats har Stig Källs, tidigare vid CFD och Lantmäteriverket i Gävle, avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 78 år och efterlämnar närmast sonen Klas och barnbarnet Silje.

Stig växte upp med föräldrarna och två bröder i Stora Skedvi, gick läroverket i Hedemora, utbildade sig till mätningsingenjör i Stockholm och kom 1965 efter anställning vid Lantmäteriverket i Borlänge till Stockholms stads stadsbyggnadskontor. Stockholm växte snabbt och mätningarna var starkt rationaliserade. Registreringen av fastigheter var vid den tiden föråldrad. Den gjordes för hand i de tunga jord- och stadsregisterböckerna på fyra kilo vardera.

Annons

Annons

När en ny myndighet, Centralnämnden för fastighetsdata (CFD), bildades 1968 blev Stig erbjuden en tjänst där. Det var ett erbjudande som fick avgörande betydelse för hans fortsatta yrkeskarriär. Som en av de första anställda var han med om att tillsammans med en bred skara kunniga forskare, statistiker och samhällsvetare starta upp en helt ny verksamhet.

Stig som arbetade med koordinatsättning av fastigheterna fick med tiden stor kunskap om fastighetsdatasystemet. Han bidrog därigenom i hög grad till systemets utveckling. När systemet kompletterades med nationella data om byggnader, lägenheter och adresser var Stigs stora kompetens avgörande, en kompetens som också kom till nytta i uppdrag senare för Swedesurvey.

Stig hade många intressen, historia, litteratur, politik, idrott... Det fanns alltid något intressant att prata med honom om.

I Gästrike Hammarby hittade han sitt sommarhus, ett gammalt stenhus vid ån med stor trädgård. Här fick hans intresse för odling en plats och här fick hans händighet och konstnärliga begåvning sitt utlopp. Sommarstället blev den självklara samlingsplatsen för många vänner för umgänge och fest.

Vi är många som nu saknar en mycket god vän och diskussionspartner.

Mats och Anna Sandberg

Staffan Råberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan