Annons

Annons

Annons

Debatt
EU måste även stötta befolkningen på Afrikas horn

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kampen mot Putins invasion av Ukraina har visat att EU spelar en viktig roll i världspolitiken. Därför behövs också EU:s fulla stöd i Afrikas horn omgående.

"Vi kan inte blunda för den fruktansvärda situation som människorna i Tigray-regionen befinner sig i. Både Sverige och EU kan göra mer", skriver Hannes Snabb, Liberala Studenters riksstyrelse. Foto: TT

Annons

Afrikas horn, och i synnerhet Tigray-regionen, befinner sig i en humanitär katastrof. Enligt FN lever befolkningen i regionen under katastrofala förhållanden. Kommunikationen med omvärlden ligger nere och alla vägar ut och in är blockerade. Likaså alla hjälpsändningar. Ingen mat har nått befolkningen sedan årsskiftet. Det är en akut brist på mat, vatten och mediciner och totalt hotas över 50 miljoner människor av svält i närtid. Det är den största hungerkatastrofen i modern tid.

Annons

Etiopiens premiärminister, Abiy Ahmed, som 2019 tilldelades Nobels fredspris, har i hög grad varit drivande i förföljelsen av det tigranska folket. Lika snabbt som västvärlden hyllade honom efter det fredsavtal han slöt med sina grannländer, behöver man också fördöma honom. För även om detta inte gick att förutspå för några år sedan är det rent ut sagt osmakligt att denna man vunnit världens mest hedersvärda fredspris.

Det är dessutom direkt upprörande att rapporteringen av folkmordet näst intill varit obefintligt. För låt oss också kalla det för vad det är – ett folkmord.

Europa har naturligtvis ett särskilt ansvar att agera i en kris som drabbat vårt närområde. Men låt oss inte göra skillnad på människor för den delen. Vi kan inte blunda för den fruktansvärda situation som människorna i Tigray-regionen befinner sig i. Både Sverige och EU kan göra mer. Det visade man i samband med Putins invasion av Ukraina. Lika samlat som vi bemötte den ryska regimen behöver vi fördöma folkmordet i Tigray. Vi kan inte tillåta att ett folkmord äger rum framför ögonen på oss.

Det är hög tid för regeringen och EU att agera.

Hannes Snabb, Liberala Studenters riksstyrelse

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan