Annons

Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Andersson borde läsa Alexander Schulman

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Alexander Schulman speglar välfärdens brister genom en text om sina tänder. Foto: Henrik Montgomery / TT

Annons

Jag avslutar söndagen med att läsa Alexanders Schulmans text om hans tänder i DN. De som vittrat sönder i hans mun på grund av barndomen.

Men har de verkligen det? Eller är det inte också på grund av välfärdens svek mot Alexander Schulman när han var liten som hans tänder sett ut som de gjort genom livet? Mellan raderna syns trots allt en välfärd som inte såg honom och hans behov, och heller inte kompenserade för vad som saknades i hans familj. Varför gjorde exempelvis ingen något när en 7-åring tvingades gå ensam till tandläkaren?

Vi tillhör generationen som fick träffa fluortanten hela lågstadiet. Eller, det var i alla fall vad man fick göra i Kiruna. När Alexander Schulman skriver att han tvingades gå till tandläkaren själv, var det något man på förskolan gjorde dagtid tillsammans med sin förskolelärare om man växte upp i Kiruna. Så jag tror att Schulmans tänder faktiskt inte bara handlar om hans föräldrar. Det handlar också om ett samhälle som inte kompenserade för vad han saknade i hemmet.

Annons

Annons

Magdalena Andersson borde läsa Alexander Schulmans text om hans tänder. Och sedan driva frågan om århundradets tandvårdsreform.

Schulmans text är ett av de viktigaste inläggen i debatten om tandvården och kostnadsfördelningen jag läst. Till skillnad från tandvårdsutredningens i delar märkliga förslag visar Schulmans text tydligt att det enda rimliga är att göra tänderna till en del av kroppen försäkringsmässigt. Det kommer kosta oss runt 6 miljarder per år. Men det var också vad den slopade värnskatten kostar oss. Det är svårt att inte bli förbannad över en sådan prioritering.

"...den som inte lär sig ta hand om sina tänder i sin barndom lär sig aldrig sedan." Meningen i Schulmans text fångar elegant vikten av den preventiva tandvården, inte minst när vi växer upp. Det var trots hygglig förebyggande tandvård under 80-talet inte förrän jag fick en helt fantastisk tandläkare i Gävle som tog sig tid att prata om tandtrådning som jag förstod varför det är så viktigt, även om jag tandtrådat mig genom hela livet, med varierande frekvens.

Magdalena Andersson borde läsa Alexander Schulmans text om hans tänder. Och sedan driva frågan om århundradets tandvårdsreform.

För det borde säga alla något att det krävdes att USAs största förlag köpte rättigheterna till en av hans romaner för att Alexander Schulman till sist skulle ha och ta sig råd att fixa sina tänder.

Annons

Och det borde vara självklart för Andersson att tandvård inte ska vara något som kräver en inkomst av den typen för att kunna ta tag i. De flesta skriver trots allt inte romaner som stora bokförlag i USA köper rättigheterna till.

Varken din barndom, eller klass, ska tvinga någon att hålla för munnen när dom ler. Det är inte välfärd.

Schulmans text borde vara obligatorisk läsning för politiker, men också på tandläkarutbildningen.

Så viktig är hans text.

För ingen rimlig människa kan läsa den och landa i någon annan slutsats än att tandvård alla har råd med är en av våra viktigaste rättvisefrågor.

Annons

Annons

Till toppen av sidan