Annons

Annons

Annons

Annons

Valgranskning: Äldrevården

Insändare
Dålig och lite mat på äldreboendet – anhörig har "tunnat ur"

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Hur kan det vara sådan stor skillnad mellan boenden i samma kommun? Varför måste min anhörig äta dålig mat och fasta från klockan 18.00 till 8.00 dagen efter?" undrar Svea. Personen på bilden har inget med personerna i insändaren att göra. Foto: TT

Annons

Min anhörig bor på kommunalt äldreboende i Hofors kommun. Där har de gamla tvingats äta matlådor från en annan kommun sedan förra sommaren. Min anhörig säger maten är ofta illasmakande, kall och rätterna är okända för hen.

Jag ser på min anhörig att hen har tunnat ur. Min anhörig säger att hen blir väldigt hungrig på kvällen men måste hålla sig och vänta frukosten. Jag har frågat personal på boendet om de gamla inte får kvällsfika, för jag vet att det serveras på demensavdelningarna i samma hus, men endast fått snäsiga svar att det har inte personalen tid med och de gamla får be om fika själv om de ska få.

Annons

Annons

Jag vet att min anhörig inte vågar fråga och vill inte heller göra sig till besvär.  Det här gör mig som anhörig sorgsen. Hur kan det vara sådan stor skillnad mellan boenden i samma kommun? Varför måste min anhörig äta dålig mat och fasta från klockan 18.00 till 8.00 dagen efter?

Svea

SVAR DIREKT:

Vi vill börja med att tacka för dina synpunkter. Vi ser alla synpunkter som värdefull information. Det har sedan 210913 serverats matlådor på boendet, detta på grund av en större vattenskada i köket. Renovering pågår och ska vara klart under året. När renoveringen är klar så kommer maten att serveras från köket som tidigare. Under renoveringen av köket har vi tyvärr inte lyckats få till någon annan lösning än kylda matlådor.

Det är värdefullt för oss att få direkta synpunkter gällande maten så att vi kan ta upp det med tillverkaren. Personalen säkerställer att maten som de värmer blir riktigt varm och försöker tillgodose speciella önskemål. Även tillverkaren efterfrågar synpunkter på maten och uppföljningar sker kontinuerligt.

Gällande kvällsfika så erbjuds alla boende att få med sig något att äta under kvällen, det kan vara till exempel frukt och smörgås. Även under natten kan de boende som önskar få yoghurt, frukt eller smörgås. Vi kommer att se över rutinerna kring kvällsfikat och planerar att ställa fram fikavagnar på kvällarna så att alla kan ta det som dem vill ha.

Marie Johnsson, enhetschef, Kost och städ

Cissi Hedwall, äldreomsorgschef

Annons

Annons

Till toppen av sidan